IMM-urile vor accesa de la banci sume in valuta mai mici cu 25%, dupa restrictionarea creditarii

Data publicarii: 27-03-2013 | Finante-Banci

IMM-urile vor accesa de la banci sume in valuta mai mici cu 25%, dupa aplicarea regulamentului BNR care limiteaza creditarea companiilor in valuta si afecteaza in special firmele mici, fara acoperire la riscul valutar, potrivit Volksbank.

  "Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultura care se adreseaza preponderent pietei interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-si permit sa negocieze din pozitia lor contractele la cursul leu/euro", a declarat marti seful departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Balasu, la conferinta "Mediafax Talks about SMEs" organizata in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

  Regulamentul BNR 17/2012 prevede ca bancile sa calculeze capacitatea de rambursare a creditelor in valuta pentru firme in conditii de depreciere severa a monedei nationale, similare celor aplicate la creditele de consum, respectiv de 35,5% in raport cu euro, 40,9% fata de dolar si 52,6% fata de francul elvetian.

  Astfel, pentru partea de finantare pentru care debitorul nu dovedeste ca dispune de acoperire naturala sau financiara la riscul valutar acesta va suporta un soc pe cursul de schimb de 35,5% pentru euro 52,6% pentru franci elvetieni si 40,9% pentru dolari americani, in cazul celorlalte valute fiind utilizata valoarea aferenta francilor elvetieni. Totodata, firmele vor fi supuse riscului de dobanda la imprumuturile in valuta, socul pe rata dobanzii fiind de 0,6% pentru toate monedele. Acesta nu se aplica insa in cazul creditelor cu dobanda fixa.

Baesu apreciaza ca bancile vor da imprumuturi selective in valuta, in special pe termen scurt si "va scapa cine va putea" de aceste constrangeri, respectiv exportatorii si companiile relativ mari, stabile financiar din domenii precum cel energetic, firmele care se pot imprumuta de la compania-mama si cele de constructii care detin spatii de inchiriere.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: