Bancile ne inghit 20% din venituri. Mai mira pe cineva ponderea creditelor neperformante?

Data publicarii: 27-03-2013 | Finante-Banci

Potrivit economistului-sef al BNR, Valentin Lazea, ponderea ratelor bancare in venitul disponibil pentru debitorul autohton este de doua ori mai mare decat in cazul unui francez, italian sau spaniol si de trei ori peste cea a unui neamt. Zambiti va rog, urmeaza liberalizarea preturilor in energie!

Intr-o criza financiara prelungita, refacerea capitalului bancilor ar putea avea drept sursa solida economiile depunatorilor. Or, ce economii sa mai faci cand 20% din venituri merg la banca? Sa ne mai mire atunci cei peste 700.000 de restantieri si faptul ca unul din cinci credite este neperformant? "Ponderea datoriilor gospodariilor in PIB este in regula, sub 20%, dar ponderea datoriilor in venitul disponibil este deja la media europeana, pentru ca venitul este mic. Daca mergem la serviciul datoriei in venitul disponibil, deja situatia este total invers, gospodariile din Romania stau cel mai prost in context european, cu o pondere de 20%” sublinia ieri Lazea la o conferinta privind modelul de afaceri al bancilor romanesti.

Aspectul asupra caruia n-a insistat Valentin Lazea este cum se face ca ponderea datoriilor raportata la venitul disponibil nu sare de media europeana in timp ce ponderea ratelor in venit sare ingrozitor peste cal? Si fie comisioanele nejustificate ale bancilor si dobanzile nesimtite explicatia? Tot ieri, avocatul clientilor BCR, Gheorghe Piperea, afirma ca din cauza clauzelor abuzive la contractele de credit clientii bancilor pierd in fiecare an peste 1,3 miliarde euro. Din pacate, autotoritatile au amanat spre jumatatea anului intrarea in vigoare a unor prevederi din Codul de Procedura Civila care ar fi permis asociatiilor de protectie a consumatorilor sa atace in justitia aceste contracte-tip, pornind de la o singura decizie favorabila obtinuta de un client.

Cum se raporteaza ponderea ratelor la cea a economisirii lunare.? Dintr-un barmetru Erste Bank dat publicitatii la sfarsitul anului trecut, reiese ca romanii care reusesc sa economiseasca pun de-o parte aproximativ 9% din venitul lunar (in medie 39 euro), la fel de mult ca austriecii, cehii si germanii dar sensibil sub polonezi (16%), slovaci, sarbi si turci (13%). Bineinteles, exprimate in bani ponderile difera, cei 9% ai nemtilor inseamnand de pilda 178 euro.

Integral in Romania Libera