Borza: Bancile vor incepe sa ceara insolventa datornicilor; va fi un an cu falimente spectaculoase

Data publicarii: 27-03-2013 | Finante-Banci

Bancile nu isi vor mai permite si in acest an sa rostogoleasca creditele neperformante si vor incepe sa ceara insolventa datornicilor, afirma Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, care crede ca unii investitori au facut din intrarea in insolventa o afacere profitabila.

  "Bancile nu isi permit luxul, in al patrulea sau al cincilea an de criza, sa mai rostogoleasca creditele neperformante, arieratele. N-au facut nimic pana acum, dar deja este presiunea din afara a bancilor-mama, pentru ca si Europa, din pacate, se zbate intr-o recesiune prelungita, si-atunci evident ca incep sa le lase din maini. Le-au tot rostogolit, le-au tot ascuns pe sub covor", a declarat Borza pentru MEDIAFAX.

El anticipeaza ca in acest an bancile "vor da drumul la insolvente" si ca nu cerut pana acum falimentul multor datornici pentru ca le-ar fi afectat indicatorii institutiilor de credit.

"Este o curatenie absolut necesara, sa spunem curatenia de primavara, pentru ca altminteri bancile au preferat in acesti patru-cinci ani sa tot provizioneze. Dar acum nu mai au resurse interne, iar asta pune presiune pe actionari sa vina cu majorare de capital, dar nu mai au nici actionarii bancilor", a adaugat el.

  Directorul firmei Euro Insol crede ca vor fi insolvente in toate zonele, dar in special din industrie si retail, atat de bricolaj, cat si de electronice si electrocasnice. "Anul 2013 va fi un an spectaculos din acest punct de vedere", a spus el.

Borza a afirmat ca in Romania sunt mai multi investitori care au facut din insolventa o afacere.

Integral in Gandul.info