Cardul de producator va fi testat intr-o piata dintr-un oras din sudul tarii, incepand cu luna aprilie

Data publicarii: 28-03-2013 | Afaceri

Actul normativ privind introducerea cardului de producator va fi aprobat de Guvern numai dupa ce vom avea un punct experimental intr-o piata din Romania, iar acest lucru se va intampla incepand cu luna aprilie, intr-o piata dintr-un oras din sudul tarii, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

"Am identificat piata respectiva si vom testa cum va functiona acolo cardul si pe urma vom aproba actul normativ. Vom testa incepand cu luna aprilie intr-o piata dintr-un oras din sudul Romaniei, nu din Bucuresti", a adaugat seful MADR. 

Potrivit sursei citate, masura privind cardul de producator este mult asteptata pe piata, fiind corelata cu certificatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole. 

Ministerul Agriculturii a pregatit inca de anul trecut implementarea unui nou sistem de acces in piete pentru producatorii agricoli. 

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, persoanele fizice care vor dori sa isi comercializeze legumele sau fructele din productie proprie in pietele din tara vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul in aceste spatii. 

De asemenea, pentru a putea sa isi vanda marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe langa certificatul de producator eliberat de primarii, si de un carnet de comercializare a produselor agricole. 

Proiectul de act normativ prevede ca in pietele din Romania sa fie organizate obligatoriu spatii speciale care vor fi destinate producatorilor agricoli persoane fizice unde acestia vor putea sa isi comercializeze marfurile. Cardul de acces nu va putea fi transmis de la un producator la altul si se va acorda numai in baza certificatului de producator, avand inscrise unitatile de masura pentru produsele specifice activitatii desfasurate. 

Cardul va contine informatii precum locul de productie, numele producatorului si daca acesta respecta bunele practici agricole. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a intalnit miercuri, la sediul MADR, cu membrii Consiliului Director ai Federatiei Nationale a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania - PRO AGRO. 

La discutii au participat reprezentantii Asociatiei Fermierilor din Romania, Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole, Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania, Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Asociatiei Nationale a Tinerilor Producatori Agricoli din Romania, Patronatului Planta Romanica, Asociatiei Crescatorilor de Ovine Dobrogea si Federatiei Oierilor de Munte. 

Sursa: AGERPRES