Bancile din Cipru s-au redeschis, dupa ce au fost inchise aproape doua saptamani

Data publicarii: 28-03-2013 | Finante-Banci

Bancile din Cipru s-au redeschis joi, la ora 10:00 GMT, dupa ce timp de 12 zile au fost inchise in contextul in care tara a fost constransa sa accepte un plan de asistenta financiara internationala pentru a evita o intrare in incapacitate de plata, relateaza Reuters si AFP.

In fata bancilor cipriote zeci de persoane au inceput sa se aseze la rand cu cel putin 30 de minute inainte de deschidere. Aproximativ 50 de persoane asteptau in fata oficiilor Bank of Cyprus, in centrul Nicosiei. In fata Popular Bank of Cyprus din Makarios, principala artera a capitalei cipriote, aproximativ 12 persoane asteptau la rand. 

'Aceasta va fi o zi foarte proasta. Vor fi multe insulte si oamenii vor fi nemultumiti', a afirmat unul dintre clienti, Philippos Philippou, aflat in prezent in somaj. Membri ai garzilor de securitate, unii inarmati, au fost postati in fata bancilor locale si straine din Nicosia, un fenomen inedit in aceasta tara. 

Popular Bank of Cyprus si Bank of Cyprus, principalele doua banci din insula, au fost supuse unei restructurari drastice a sistemului bancar in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, FMI si a Bancii Centrale Europene, pentru a salva tara de la faliment.

Sursa: AGERPRES