Isarescu: Cine tine sume mari intr-o banca, de ordinul milioanelor, inseamna ca isi asuma un risc

Data publicarii: Astazi, 29-03-2013 | Finante-Banci

Cine tine sume mari intr-o banca, de ordinul milioanelor, inseamna ca isi asuma un risc, a aratat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), comentand pe marginea proiectului legislativ care se dezbate la nivelul Comisiei Europene prin care depozitele mai mari de 100.000 de euro pot fi folosite, la nevoie, la capitalizarea bancilor cu probleme.

'Cand ajungi sa tii sume mari, de milioane intr-o banca inseamna ca ti-ai asumat un risc. Altminteri ai si alte alternative, poti sa cumperi obligatiuni de stat, titluri de trezorerie, si in consecinta ca sa inchei interpretarea acestei judecati care nu este o noutate pentru salvarea bancilor cu probleme, cei care si-au asumat riscurile, care au obtinut castig pe masura riscurilor, din depozite, de la bancile cipriote, sa contribuie, pe masura castigului pe care l-au realizat in trecut la acoperirea pierderilor bancii. Cam aceasta este judecata si v-am dezvoltat-o in maniera cea mai neutra. Altminteri, daca o banca se prabuseste, cine credeti ca plateste? Platesc toti deponentii, inclusiv cei mici daca nu se asigura garantii prin fonduri cum este Fondul de Garantare din Romania. Judecata nu este foarte departe de economia de piata', a explicat guvernatorul BNR. 

El a cerut jurnalistilor sa nu extrapoleze explicatia la nivelul Romaniei, precizand ca la noi bancile sunt bine capitalizate. 

'In cazul tarii noastre, toate bancile au rate de solvabilitate chiar excesive, dar incerc sa va explic judecata Comisiei si daca cineva tine cateva milioane pe pasivul unei banci va asigur ca nu tine ca sa ia o dobanda de 0,1%. Ii tine pentru ca el considera ca banca respectiva da credite cu asa si lui ii da 4% dobanda in timp ce dobanzile la euro in lume sunt de pana in 1% si si-a asumat riscul. Cam acesta este judecata Uniunii Europene', a declarat Isarescu. 

Ciprul a evitat, recent, o intrare dezordonata in incapacitate de plata si o iesire nepermisa din zona euro acceptand cererile creditorilor internationali de reducere a sistemului sau bancar supradimensionat, in schimbul unui pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro. Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense, care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor. 

Cyprus Popular Bank este prezenta pe piata romaneasca prin Marfin Bank. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: