Deponentii Bank of Cyprus cu peste 100.000 de euro in conturi scapa de taxa daca au credite care coboara balanta neta sub acest prag

Data publicarii: 01-04-2013 | Finante-Banci

Cipru ar putea impune pierderi de pana la 60% deponentilor de la Bank of Cyprus care detin conturi de peste 100.000 de euro, in cadrul acordului de salvare financiara a tarii, transmite Bloomberg.   

  Astfel, 37,5% dintr-un depozit de peste 100.000 de euro va fi convertit in actiuni cu drept de vot la Bank of Cyprys, inclusiv cu drept la dividende. O alta parte de 22,5% dintr-un astfel de depozit va fi retinuta temporar pentru ca banca sa respecte termenii recapitalizarii, asa cum s-a convenit in acordul Ciprului cu creditorii internationali, a anuntat banca centrala cipriota.

  Acordul incheiat cu zona euro si FMI prevede impunerea de pierderi deponentilor Bank of Cyprus, cea mai mare banca din tara, si inchiderea Cyprus Popular Bank, a doua ca marime.

  Banca centrala va numi un evaluator independent al Bank of Cyprus si procentul de 22,5% din depozitele de peste 100.000 de euro va putea fi la randul lui convertit in actiuni, partial sau total, in termen de 90% de la finalizarea evaluarii.

  Acest program nu se va aplica deponentilor ale caror datorii catre banca aduc balanta lor neta sub 100.000 de euro. Deponentii de la alte banci din insula nu sunt afectati de aceste masuri.

Restul de 40% din fiecare depozit de peste 100.000 de euro va fi blocat pentru asigurarea lichiditatilor bancii. Banii, care nu vor fi folositi pentru recapitalizarea bancii, vor primi o dobanda cu 10 puncte procentuale peste nivelul actual si vor fi deblocati in scurt timp, a precizat banca centrala.

Integral in ZF.ro