Constanta: Circa 40.000 de turisti, asteptati pe litoral de minivacanta de 1 Mai

Data publicarii: 01-04-2013 | Turism

Aproximativ 40.000 de turisti sunt asteptati pe litoralul romanesc in minivacanta de 1 Mai, cu circa 20% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru acestia sunt organizate o serie de evenimente printre care o parada a aproape o suta de masini off-road, de epoca si de motociclete de mare putere, dar si concerte in aer liber si in cluburi, hotelierii sustinand ca de 1 Mai va fi o deschidere "in forta" a sezonului estival. 

In topul preferintelor turistilor este statiunea Mamaia, comparativ cu statiunile din sudul litoralului unde "vanzarile merg putin mai lent", conform declaratiei, pentru AGERPRES, a presedintei Asociatiei Litoral - Delta Dunarii (ALDD), Corina Martin. 

De 1 Mai, in statiunea Mamaia vor fi deschise aproape 90% dintre hoteluri, in conditiile in care capacitatea totala de cazare a statiunii este de circa 35.000 de locuri, dintr-un total de 120.000 de locuri de cazare care sunt pe intreg litoralul romanesc, potrivit centralizarilor INS. 

Nu aceeasi situatie va fi in statiunile din sudul litoralului unde vor fi deschise mai putine unitati de cazare. 

"Avem o crestere cu 20% a nivelului de vanzari si pentru 1 Mai si pentru sezon, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, mai mult pentru statiunea Mamaia. Pentru sudul litoralului vanzarile merg putin mai lent, dar acesta este ritmul normal. Nu este nimic ingrijorator pentru ca, in general, se dezmortesc mai greu vanzarile pentru sud, acolo sezonul incepand putin mai tarziu fata de nordul litoralului - statiunea Mamaia si chiar Navodari", a afirmat reprezentanta ALDD. 

Potrivit acesteia, toate hotelurile "functionale" si cluburile vor fi deschise incepand cu sfarsitul saptamanii dinainte de 1 Mai, astfel incat agentii economici sa poata fi pregatiti pentru primirea turistilor. 

"Toti vor sa-si pregateasca si ruleze personalul, sa-si verifice fluxurile tehnice, vorbind din punct de vedere a circulatiei de marfuri, dotari, aprovizionari etc, astfel incat cu un weekend inainte de 1 Mai sa fim deja pregatiti", a mentionat Corina Martin. 

Tarifele sunt de 50 de lei pe noapte de persoana la un hotel de trei stele, de 90 de lei la o unitate de patru stele, iar pentru un hotel de cinci stele turistul trebuie sa achite 100 de lei pe noapte, in preturile respective fiind inclus si micul dejun. Tarifele sunt mai mici in cazul in care sunt achizitionate pachete pentru intreaga perioada cuprinsa intre 1 si 6 mai. 

Referitor la evenimentele organizate in minivacanta de 1 Mai, presedintele ALDD a declarat ca "impresionanta" va fi parada a 50 de masini off-road, 20 de masini de epoca, a 15 motoare de mare putere, dar si a unei masini de raliu, parada care se doreste a se derula nu doar in statiunea Mamaia, ci si in statiunile din sudul litoralului. Ruta pe care se va desfasura parada va fi stabilita in functie de numarul locurilor de cazare ce vor fi vandute in statiunile din sudul litoralului si de posibilitatea din punct de vedere tehnic de deplasare a autoturismelor de epoca. 

"La parada va fi si masina raliului Deltei, pentru ca de 1 Mai vom promova pe litoral si evenimentul anului in Delta Dunarii, cel care va fi pe 31 mai si 1 iunie si care inseamna o intoarcere acasa, in Dobrogea, dupa 20 de ani, a raliului Deltei", a spus Corina Martin. 

Conform acesteia, foarte multe concerte sunt organizate in cluburi, in conditiile in care circa 70% dintre turistii care vor fi pe litoral de 1 Mai sunt tineri, insa si pentru turistii "mai maturi" cat si pentru cei cu familii cu copii sunt pregatite o serie de evenimente. 

"La Mangalia, este pregatit un eveniment cu o mare incarcatura emotionala, denumit Patimile lui Hristos, care se va desfasura intre 3 si 5 mai. Va fi o reconstituire istorica a momentelor care sunt legate de traditia pascala", a explicat Corina Martin. 

Cu privire la slujbele de Paste, reprezentanta ALDD a spus ca se fac demersuri la Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Tomisului pentru a se permite oficializarea acestora pe plaja, la Mangalia si Constanta, avandu-se in vedere construirea unor capele. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: