BNR continua sa acorde bancilor sumele solicitate la licitatia repo

Data publicarii: 01-04-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va acorda si luni bancilor sumele solicitate la licitatia repo, pentru a cincea saptamana consecutiv, dupa ce in perioada octombrie - februarie banca centrala a limitat suma disponibila pentru aceste operatiuni.

Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Incepand din 4 martie BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo. In urmatoarele doua astfel de operatiuni suma imprumutata de la BNR a scazut semnificativ, la 2,304 miliarde lei si, respectiv, la 247,4 milioane lei, pe fondul unei lichiditati mai ridicate in piata.

Totusi, saptamana trecuta sumele acordate de BNR prin repo au crescut din nou, bancile imprumutand 3,5 miliarde lei.

Dobanzile practicate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au crescut nesemnificativ, la 4,64% - 5,14% pe an, dupa ce vineri au fost la 4,63% - 5,13% pe an.

Banca centrala a reluat pe 8 octombrie 2012 limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.

Integral in ECONOMICA.net