Papa Francisc ar putea inchide Banca Vaticanului, din cauza scandalurilor si lipsei de transparenta

Data publicarii: 03-04-2013 | International

Papa Francisc vrea ca Biserica Catolica sa fie un model de austeritate si onestitate si ar putea restructura sau chiar inchide Banca Vaticanului, potrivit unor surse de la Vatican, decizia survenind scandalurilor in care a fost implicata banca si lipsei de transparenta.

Institutul pentru Lucrari Religioase (numele formal al bancii) si Vaticanul se afla sub presiune pentru cresterea transparentei financiare, dupa ce institutia de credit a fost afectata de mai multe scandaluri in ultimele decenii.

Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de institutia financiara, o sursa de imagine negativa pentru Vatican in ultimele trei decenii, scrie CNBC.

Anul trecut, o agentie europeana responsabila cu combaterea spalarii banilor a ajuns la concluzia ca Banca Vaticanului nu reusit sa respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta impotriva criminalitatii financiare.

"Cu siguranta daca papa vrea poate inchide banca", a afirmat un prelat cu o experienta in relatia cu institutia financiara. Viitorul bancii este una dintre chestiunile principale cu care se confrunta Francisc, a spus el.

Integral in Mediafax.ro