Draghi: BCE este pregatita sa reduca dobanda cheie, daca situatia economica se va inrautati

Data publicarii: 05-04-2013 | Finante-Banci

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi ca institutia este pregatita sa reduca dobanda de politica monetara daca situatia economica se va inrautati, adaugand ca oficialii bancii analizeaza masuri suplimentare, avand in vedere al patrulea an de criza a datoriilor.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record, 0,75%, unde se afla incepand din iulie, decizia fiind anticipata de analisti.

"Politica noastra monetara va ramane flexibila atat timp cat va fi necesar. In urmatoarele saptamani vom monitoriza foarte atent toate informatiile care vor veni, referitoare la evolutiile economice si monetare, si vom evalua impactul lor asupra stabilitatii preturilor", a spus Draghi, adaugand ca BCE este gata sa actioneze.

Euro s-a depreciat in timpul conferintei de presa a lui Draghi cu peste 0,5 puncte procentuale, la 1,2746 dolari pe unitate.

Seful BCE nu a anuntat noi masuri, precum incurajarea creditarii companiilor mici si mijlocii, dar a spus ca sunt analizate o serie de instrumente.

Draghi a avertizat totodata ca se mentin riscurile de inrautatire a perspectivelor economice, dar ca a existat un consens la nivelul bancii pentru nemodificarea dobanzilor.

 Tot joi, Banca Angliei a anuntat mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,5%, unde se afla din martie 2009, in timp ce plafonul programului de achizitii de obligatiuni a fost pastrat la 375 miliarde de lire sterline.

Integral in Mediafax.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: