Morar: Am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public

Data publicarii: 05-04-2013 | Politica

Prim-adjunctul procurorului general Daniel Morar a anuntat vineri ca a decis sa puna capat carierei sale in fruntea Ministerului Public si va solicita CSM incetarea detasarii sale, motivand ca nu vrea sa "genereze o mare problema constitutionala" intre puterile statului.

"Nu am intentionat si nici nu aveam cum sa incalc dreptul primului-ministru de a nominaliza pe cine vrea dansul si dreptul presedintelui de a numi pe cine vrea dansul in aceste pozitii. Era doar o atitudine. Am vazut insa aseara (n.r. joi) ca nu aveam dreptul la aceasta atitudine. Ni s-a spus ca desemnarea si numirea procurorului general si a procurorului sef al DNA este o intelegere exclusiv intre actorii politici si ca nu conteaza ce spun magistratii, procurorii si judecatorii'', a spus Morar, intr-o declaratie de presa. 

El a precizat ca nu vrea sa genereze ''o mare problema constitutionala'' si de aceea a decis sa se retraga de la Parchetul General. 

''Tot zilele trecute, inclusiv aseara, am aflat ca sunt pe cale sa generez o mare problema constitutionala, sunt pe cale sa generez un conflict intre puterile statului. Pare un lucru serios si nu vreau sa fac asta. Acesta este motivul pentru care am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public, nu inainte sa va spun ca ceea ce au facut procurorii DNA in aceasta perioada a fost un lucru extraordinar. Ca ceea ce au facut judecatorii care au instrumentat dosarele noastre de la toate instantele a fost de asemenea un lucru extraordinar, pentru care eu sunt profund recunoscator", a adaugat Morar. 

Daniel Morar a declarat ca nu are nicio indoiala cu privire la legalitatea procedurii de delegare a lui in fruntea Ministerului Public. 

''In momentul in care cei mai importanti oameni din statul roman, premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, iti spun ca e o problema mare de constitutionalitate si iti spun tie, Morar, ca ramanand acolo impiedici numirile in fruntea Ministerului Public sau ca esti o problema pentru sistem este momentul sa pleci. (...) Eu am venit aici sa rezolv probleme nu sa creez unele. Prin urmare o sa cer CSM sa inceteze detasarea mea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in functia de prim-adjunct al procurorului general", a anuntat Morar. 

El le-a cerut procurorilor si judecatorilor sa-si pastreze aceeasi atitudine "in masura in care pot" si solicita Comisiei Europene sa manifeste aceleasi standarde de exigenta, aceleasi criterii de apreciere a Justitiei romane, ca si pana acum. 

Morar a mai spus ca ramane valabila numirea sa ca judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. 

Sursa: AGERPRES