Negritoiu, ING: Cine are peste 100.000 euro la Bank of Cyprus este investitor, nu deponent

Data publicarii: 05-04-2013 | Finante-Banci

Clientii cu bani care s-au dus in Cipru s-au dus pentru dobanda, in timp ce altii au preferat Elvetia, afirma bancherul. 

  Clientii care au depus peste 100.000 de euro in Bank of Cyprus Romania pot fi mai degraba asimilati unor investitori care s-au dus dupa un anumit randament si si-au asumat un anumit risc decat unor deponenti asemenea marii majoritati a clientilor romani, si nu exista vreo baza rationala pentru a extrapola experienta acestui grup restrans la nivelul altei banci si cu atat mai putin la nivelul sistemului bancar in ansamblu, afirma Misu Negritoiu, chairman al ING Bank Romania.

  "Facem prea mare discutie pentru deponentii cu peste 100.000 de euro. Pana la urma vorbim despre niste clienti avizati - in termeni romanesti 100.000 de euro inseamna o mica avere. Daca tii peste 100.000 de euro in banca nu mai esti un simplu deponent, esti si investitor", afirma bancherul care a condus ING timp de sase ani.

  El sustine ca la scara unei piete cu circa 8 milioane de clienti nu este relevanta situatia celor 12.000 care au mai mult de 100.000 de euro, iar discutia despre depozitele negarantate este superflua in Romania atat timp cat marea masa a depozitelor se situeaza sub acest nivel. "Cine isi duce banii in Cipru, in Elvetia, in Luxemburg sau cine ii duce in Germania stie de ce ii duce. Este avizat, trebuie sa stie la ce se poate astepta in functie de scopul urmarit. Daca iti pui banii la sucursala din Romania a Bank of Cyprus este ca si cum i-ai pune in Cipru, iar cine s-a dus in Cipru s-a dus pentru doban-da si tocmai de-asta nu s-a dus in Elvetia", spune Negritoiu comentand situa--tia creata in urma crizei din Cipru care a antrenat la inceputul acestei saptamani suspendarea operatiunilor din Romania ale sucursalei Bank of Cyprus pana lunea viitoare.

  Si ING Bank Romania are statut juridic de sucursala, insa Negritoiu afirma ca nu incape comparatie intre o sucursala cu bilant de 3,7 mld. euro, cum este cel al ING, si alta cu 600 mil. euro, cum este cazul Bank of Cyprus, dupa cum forta statului olandez nu se compara cu cea a Ciprului.

Integral in ZF.ro