Un ziarist sovietic a fost cel care a numit-o pe Margaret Thatcher 'Doamna de Fier'

Data publicarii: 09-04-2013 | Diverse

Un ziarist militar sovietic, Iuri Gavrilov, a fost cel care i-a dat fostului premier britanic Margaret Thatcher numele de 'Doamna de Fier', relateaza luni agentia EFE, citand presa rusa.

Mai precis, la 24 ianuarie 1976, cotidianul militar sovietic Krasnaia Zveda (Steaua Rosie) a publicat un articol intitulat 'Doamna de Fier', semnat de capitanul sovietic Iuri Gavrilov. Textul era o replica la o declaratie a premierului britanic Margaret Thatcher care acuza Uniunea Sovietica de intentia de a domina lumea. 

Ziaristul, acum colonel in rezerva, a recunoscut ca a comparat-o pe lady Thatcher cu legendarul cancelar german Otto Von Bismarck din cauza caracterului ei dur. Titlul initial al articolului a fost 'Cancelarul de Fier', dar, fiind vorba de o femeie, l-a schimbat in 'Doamna de Fier'. Cu acest titlu, articolul a fost preluat si de cotidianul britanic Sunday Times. 

Dar acest titlu nu a deranjat-o pe cea care avea sa devina premier, iar sustinatorii ei nu au ezitat sa-l foloseasca in campania electorala din anul 1979, afirmand ca 'Marea Britanie are nevoie de o doamna de fier'. 

Odata ajunsa premier, Thatcher a criticat intens Uniunea Sovietica. Potrivit lui Ivan Melnikov, vicepresedinte al Partidului Comunist rus, Thatcher 'a jucat un rol foarte important in dezintegrarea URSS-ului, iar proiectul ei cel mai de succes in toata cariera politica a fost 'seducerea politica a lui Mihail Gorbaciov'. 

Sursa: AGERPRES