Preluarea Bank of Cyprus: BCR a declinat interesul, iar Raiffeisen si-ar fi retras oferta

Data publicarii: 09-04-2013 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana (BCR), controlata de grupul austriac Erste, a declinat interesul pentru preluarea sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, iar, potrivit unor surse din piata bancara, Raiffeisen Bank si-ar fi retras oferta.

"BCR a declinat interesul pentru tranzactia cu Bank of Cyprus", a declarat Ionut Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

  Potrivit unor informatii din piata bancara, BCR ar fi analizat posibilitatea preluarii atat a sucursalei Bank of Cyprus, cat si a Marfin Bank, filiala din Romania a Cyprus Popular Bank, a doua mare banca din Cipru. Cyprus Popular Bank va fi divizata, iar depozitele de sub 100.000 de euro vor fi absorbite de Bank of Cyprus.

De asemenea, surse bancare afirma ca Raiffeisen, o alta banca interesata de preluarea activitatilor Bank of Cyprus in Romania, si-ar fi retras oferta, in conditiile prelungirii cu doua saptamani a suspendarii activitatii sucursalei bancii cipriote.

  Institutiile de credit din Romania se pare ca sunt deranjate de faptul ca banca centrala din Cipru a evitat sa incheie o intelegere intr-un termen scurt, asa cum a anuntat initial, ceea ce poate avea efecte negative aupra imaginii bancilor implicate, cat si asupra portofoliului de clienti ai bancii absorbite.

Un alt nume vehiculat pentru preluarea Bank of Cyprus este Banca Transilvania, care ar fi depus saptamana trecuta o oferta neangajanta.

Duminica, Bank of Cyprus a comunicat ca banca centrala din Cipru a decis ca activitatea sucursalei Bank of Cyprus din Romania sa fie suspendata inca doua saptamani, pentru a se putea incheia un acord de preluare cu unul dintre ofertantii dispusi sa cumpere banca, negocierile urmand sa inceapa luni, 8 aprilie. Initial, activitatea a fost intrerupta pentru o saptamana, incepand cu data de 1 aprilie.

  Cel mai important activ detinut de sucursala din Romania a Bank of Cyprus este un credit de 110 milioane de euro acordat companiei Societatea Companiilor Hoteliere Grand (SCHG), care detine hotelul Marriott, ceea ce ar justifica interesul bancilor austriece pentru preluarea portofoliului.

  Actionarul majoritar al SCHG este firma austriaca Strabag, una dintre cele mai mari companii de constructii din Europa, care detine o participatie de 64,68%. Bank of Cyprus controleaza indirect 35,292% din actiunile SCHG.

Surse din piata bancara spun ca pe parte de pasiv, bancile romanesti erau intersate de clientii Bank of Cyprus din zona private banking.

Integral in Mediafax.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: