A fost aprobat planul de restructurare al Bank of Cyprus. 60% din depozite inghetate pana in septembrie

Data publicarii: 09-04-2013 | Finante-Banci

Banca Centrala a Ciprului a aprobat planul final de a restructurare in cazul Bank of Cyprus. Potrivit planului, banca va ingheta 60% din depozitele mai mari de 100.000 euro, insumand 4,9 miliarde de euro. O parte din bani va fi utilizata pentru recapitalizarea bancii. Tot in acelasi scop vor fi puse la dispozitie si fondurile debitate din depozitele bancii Laiki.

Banca Centrala a Ciprului a inghetat 22,5% din depozitele neasigurate - de peste 100.000 de euro - ale Bank of Cyprus. Anterior s-a anuntat  despre conversia a 37,5% din depozitele mari in actiuni ale bancii (tot mai devalorizate) si care, practic, sunt de asemenea blocate. Valoarea totala a numerarului blocat este de aproape 5 miliarde de euro (1,8 miliarde de euro depozite inghetate si 3.1 miliarde de euro convertite in actiuni), potrivit unor surse citet de publicatia Fileleftheros.

Clientii Bank of Cyprus pot uita de banii lor cel putin pana in luna septembrie, cand Banca Centrala intentioneaza sa finalizeze restructurarea bancii comerciale.

Planul de ajutorarea prevede asistenta in valoare de 10 miliarde de euro pentru restructurarea bancilor Bank of Cyprus si Popular Bank ( Laiki). Depozitele asigurate (de pana la 100.000 euro) ale celor doua banci vor fi acumulate in Bank of Cyprus. Depozitele neasigurate ale bancii Laiki vor fi inghetate, unele vor fi folosite la recapitalizarea Bank of Cyprus, in timp ce Laiki va fi ulterior lichidata. Anterior, guvernul din Cipru a anuntat ca deponentii mari ai bancii ar putea pierde pana la 80% din fonduri.

Integral pe InComeMagazine.ro