Slovenia: Institutul International pentru Finante, in favoarea unui ajutor european de precautie

Data publicarii: 10-04-2013 | International

Institutul International pentru Finante (IIF), reprezentant al celor mai mari banci din lume, a apreciat marti ca Slovenia, nou subiect de ingrijorare in cadrul zonei euro, trebuie sa apeleze la fondul european de salvare pentru a evita un plan de ajutorare mai vast la care sa fie asociat si Fondul Monetar International, relateaza AFP.

'Un ajutor de precautie din partea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) ar putea asigura un acces mai facil pe piata de obligatiuni', scrie IIF intr-un raport referitor la aceasta fosta republica iugoslava sufocata de situatia sistemului bancar. 

Fost elev model al Uniunii Europene si al zonei euro, Slovenia a intrat in recesiune in 2012 si trebuie sa isi insanatoseasca sectorul bancar impovarat de un munte de credite neperformante, starnind teama ca ar putea fi urmatoarea tara din UE care sa solicite ajutor financiar international, dupa Cipru. 

Potrivit IIF, organizatie ce reprezinta peste 450 de banci internationale, 'principala problema' este de a sti cum va ajunge Ljubljana sa isi acopere nevoile de finantare pentru recapitalizarea bancilor sale, in contextul in care pietele financiare se arata neincrezatoare. 

Marti, Slovenia a reusit sa stranga numai 56 de milioane de euro de pe piete, in timp ce intentiona sa obtina dublul acestei sume. 

Capacitatea bancilor nationale de a finanta deficitul bugetar este limitata, fapt ce explica interesul redus al investitorilor straini pentru titlurile de credit slovene, subliniaza IIF. 

Institutul apreciaza ca datoria publica ar putea ajunge in acest an la 62% din Produsul Intern Brut, in crestere anuala cu 8 puncte, si a mentionat ca nevoile pentru finantarea Sloveniei ar putea ajunge pana la 11,8 miliarde de euro in perioada 2013-2015, peste 26% din avutia nationala. 

'Increderea pietei obligatiunilor ar fi intarita (...) printr-un acord de precautie' la nivel european ce ar permite titlurilor de trezorerie slovene sa fie rascumparate de MES cu scopul de a reduce dobanzile platite de aceasta tara. 

O astfel de optiune ar fi mai putin 'costisitoare' si 'mai acceptabila din punct de vedere politic' decat un plan international de salvare care sa includa FMI, cum a fost cazul Greciei, Ciprului, Portugaliei sau Irlandei, da asigurari IIF. 

In cele din urma, optiunea in cauza poate deveni 'inevitabila in cursul anului (...) daca guvernul nu va fi in masura sa revina pe pietele financiare fara ajutorul MES', avertizeaza IIF. 

La inceputul lunii aprilie, Banca centrala slovena a dat asigurari ca tara va reusi sa isi reechilibreze sistemul bancar fara sa apeleze la un ajutor international. 

Sursa: AGERPRES