Cipru: Responsabilul cu supravegherea bancara de la Nicosia a fost demis dupa doar doua luni de mandat

Data publicarii: 10-04-2013 | Finante-Banci

Primul viceguvernator al bancii centrale din Cipru din ultimii aproape 50 de ani, Spiros Stavrinakis, responsabil printre altele cu supravegherea bancara, fost demis marti la doar doua luni de mandat, dupa ce numirea sa in functie a fost declarata neconstitutionala.

Stavrinakis a fost numit in aceasta functie, ramasa vacanta de la infiintarea bancii centrale in 1963, in luna februarie, de catre fostul presedinte ale Ciprului Dimitris Christofias, al carui mandat se apropia de sfarsit, relateaza portalul Central Banking.com. Inlocuitorul lui Christofias, Nicos Anastasiades, a criticat puternic numirea lui Stavrinakis, pe cand se afla in opozitie. 

Potrivit presei locale, Anastasiades ar fi spus atunci ca decizia de numire a lui Stavrinakis, etnic elen, este neconstitutionala, intrucat incalca o prevedere legala conform careia postul trebuie sa revina unui turc cipriot. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Christos Stilianides, a confirmat anularea contractului lui Stavrinakis, el explicand ca "nu exista" din punct de vedere legal si astfel poate fi revocat.