Clientii cu averi ridicate au dublat in ultimul an activele in administrare ale fondului Raiffeisen Dolar Plus, singurul fond denominat in dolari de pe piata romaneasca

Data publicarii: 10-04-2013 | Finante-Banci

Activele administrate de fondul de investitii Raiffeisen DolarPlus au ajuns la 62 milioane USD in luna martie 2013, fata de 31 mil USD in aceeasi perioada a anului trecut. 

Cea mai mare parte din activele fondului sunt detinute de clientii ce dispun de active financiare ridicate, administrati de divizia specializata Friedrich Wilhelm Raiffeisen*. Astfel, insumand detinerile clientilor cu plasamente individuale de peste 100.000 USD in acest fond ajungem la 40 milioane USD, adica aproximativ doua treimi din activele fondului. Suma medie pe client plasata in fond de catre acesti clienti mari este de aproximativ 300.000 USD.

Fondul Raiffeisen Dolar Plus este singurul fond de investitii denominat in dolari de pe piata locala si efectueaza plasamente in instrumente purtatoare de dobanda, in principal in EUR, RON si USD. Plasamentele efectuate in alte valute decat USD au expunerea valutara acoperita prin intermediul unor instrumente financiare derivate, astfel incat randamentul fondului nu este afectat de evolutia cursului de schimb al dolarului fata de alte valute. 

40% din activele fondului sunt investite in titluri de stat romanesti, 5% in obligatiuni emise pe piata internationala de Municipiul Bucuresti, aproximativ 30% in fondul Raiffeisen Euro Plus si aproximativ 25% in depozite bancare.

Randamentul in ultimul an a fost de 3.4%, astfel incat fondul si-a indeplinit obiectivul de a oferi castiguri peste dobanzile bonificate de banci la depozite, care s-au situat, in general, intre 1 si 2.2%, in functie de scadenta. 

Durata recomandata de investitie a fondului este 6-12 luni. Fondul se va deschide pentru subscrieri si rascumparari in fiecare saptamana, mai precis in fiecare zi de marti.

"Apetitul ridicat pentru fondul Raiffeisen Dolar Plus este justificat de randamentul obtinut si  lichiditatea ridicata, in contextul unui univers investitional in dolari destul de sarac. Cu cat activele financiare ale clientilor sunt mai ridicate, cu atat apare mai fireasca dorinta de diversificare a portofoliului pe mai multe valute, iar cresterea activelor este o confirmare a faptului ca procesul de consiliere financiara de care se bucura clientii Raiffeisen Bank este apreciat de acestia. Interesul pentru plasamentele in acest fond a fost stimulat si de instabilitatea politica din Romania pe parcursul anului 2012 si de incertitudinile inca persistente in Zona Euro”a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management si presedintele Comitetului de Investitii al Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Asset Management este al doilea mare administrator de fonduri din Romania, cu active in administrare de 890 mil EUR echivalent si s-a remarcat in cadrul industriei locale de asset management ca o companie inovativa, fiind :

  • prima din Romania care a directionat o parte din plasamentele de actiuni catre pietele externe, prin intermediul fondurilor Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit,
  • prima si singura care a lansat un fond de investitii cu capital protejat, Raiffeisen Confort,
  • prima si singura societate de administare a investitiilor care administreaza un fond de pensii facultative, Raiffeisen Acumulare, 
  • prima si singura societate de administrare care a lansat un fond cu plasamente pe piata valutara, Raiffeisen Strategii Valutare, 
  • singura societate de administrare care a lansat un fond cu plasamente in instrumente purtatoare de dobanda denominat in dolari, Raiffeisen Dolar Plus.

Raiffeisen Asset Management este singura societate de administrare a investitiilor din Romania prezenta pe toate segmentele pietei administrarii investitiilor: fonduri deschise de investitii, fonduri inchise de investitii, portofolii individuale si fonduri de pensii facultative. 

Informatii despre distributia fondurilor de investitii Raiffeisen se pot obtine pe site-ul www.raiffeisenfonduri.ro, prin intermediul serviciului Raiffeisen Direct (la numarul de telefon 0 800 802 02 02, apelabil gratuit din reteaua de telefonie fixa de luni pana vineri intre orele 08:00-20:00, iar sambata intre orele 9:00-15:00) sau de la unitatile distribuitoare ale Raiffeisen Bank. 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: