Investigatorii de fraude: Cardurile trebuie tinute in suporturi metalice sau folie de aluminiu pentru alimente

Data publicarii: 12-04-2013 | Finante-Banci

Specialistii in identificarea si combaterea fraudelor sustin ca posesorii de carduri ar trebui sa le poarte in suporturi metalice sau in folie de aluminiu pentru alimente, pentru a fi protejati de copierea acestora de la distanta prin dispozitive speciale, a declarat, joi, la Forumul de Prevenire a Fraudelor, presedintele Asociatiei Examinatorilor de Fraude Certificati (ACFE) din Romania, Elena Constantin.

Specialistii FBI sunt si mai categorici - 'platiti intotdeauna cash!', in conditiile in care se pare ca in SUA cardurile emise sunt mai vulnerabile decat cele din Europa. 

Potrivit lui Florin Gogoasa, membru in board-ul ACFE Romania si partener la Bleu Lab, in Romania furturile de pe carduri sunt realizate in special cu dispozitive numite 'pisicute' si 'gandaci'. 

'Pisicuta' este un dispozitiv de citire carduri care poate fi legat la picior, iar sfatul expertilor este ca, daca un vanzator, chelner sau casier scapa cardul clientului pe jos, cardul ar trebui blocat pentru ca aceasta este cea mai utilizata modalitatea de folosire rapida a 'pisicutei'. 

'Gandacul' este un dispozitiv minuscul care se introduce in POS-ul (terminalul de plata) unui magazin dupa program, de catre angajati sau de catre o persoana care se poate ascunde peste noapte, iar datele tuturor cardurilor care vor fi utilizate in acel magazin vor fi citite de pe un laptop. 

O alta metoda presupune folosirea unor dispozitive care citesc de la distanta datele cardurilor persoanelor prezente intr-o zona comerciala intensa. Acestora le sunt sustrase apoi, mici sume de bani, mascate sub forma unor comisioane bancare, iar persoanele pagubite uneori nu afla niciodata ca au contribuit la bunastarea unor fraudatori. 

Specialistii avertizeaza asupra riscurilor mari asociate cardurilor, indiferent daca acestea au banda magnetica, cip sau wireless.

'Bancile ar trebui sa dea utilizatorilor, la emiterea cardului, si o brosura care sa ii invete cum sa se protejeze de frauda si sa recunoasca macar ATM-urile modificate sau false', a spus presedintele ACFE Romania. 

Pe de alta parte, reprezentantii bancilor din Romania spun ca tehnologia 3 D Secure si codul de trei cifre de pe spatele cardului asigura o protectie ridicata, iar unele banci spun ca nu s-au mai confruntat din 2005 cu clonare de carduri. 

Sursa: AGERPRES