Tarile bogate din zona euro vor teste de stres mai dure pentru banci

Data publicarii: 12-04-2013 | Finante-Banci

UE ar putea introduce teste de stres mai dure pentru sectorul bancar, ca urmare a unei initiative sustinute de mai multe state din zona euro, care spera ca o curatare a institutiilor de credit de activele toxice le-ar ajuta sa reia creditarea, sprijinind economia, potrivit WSJ.

Initiativa apartine mai multor oficiali de la Bruxelles si din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), care vor derularea unor teste de stres mai stricte inainte ca BCE sa preia din 2014 supravegherea bancara in zona euro, au afirmat patru oficiali europeni apropiati situatiei, noteaza Mediafax.

Planul este sustinut de tarile bogate din zona euro, precum Germania, Olanda si Finlanda, care nu vor sa ajunga in situatia de a acoperi nota de plata pentru institutiile de credit slabe din alte state ale uniunii monetare.

Sustinatorii testelor mai dure vor lansa o campanie de convingere a celorlalti parteneri europeni la reuniunea ministrilor de Finante din UE, vineri, in Irlanda.

Incercarile de a curata bancile de activele toxice si de a creste rezervele de capital ale acestora se confrunta cu provocari formidabile, noteaza Wall Street Journal. Conditiile precedentelor teste de stres au fost relaxate pentru ca multe din guvernele din zona euro nu aveau vointa si resursele financiare necesare pentru a face fata rezultatelor. Chiar si in prezent parteneri cheie, precum Comisia Europeana sau BCE, nu s-au hotarat cat de dure ar trebui sa fie noile teste.

Integral in Wall Street