Fundatia Miscarea Populara si-a lansat platforma-program care cuprinde 12 domenii de interes

Data publicarii: 15-04-2013 | Politica

Fundatia 'Miscarea Populara' a lansat duminica propunerea de platforma - program, care cuprinde 12 domenii de activitate.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Fundatia Miscarea Populara, sustinatorii platformei pot aduce sugestii si completari, iar finalizarea programului va fi realizata dupa analiza propunerilor ce vor fi transmise. 

"Fundatia 'Miscarea Populara' lanseaza in dezbatere publica, pe site-ul www.miscareapopulara.eu, o serie de elemente de raspuns, precum si o serie de teme de reflectie. Procedura de trimitere a sugestiilor este disponibila pe site-ul Fundatiei. Aderentii sunt invitati sa adauge teme si propuneri de ordin general, pentru fiecare dintre cele douasprezece domenii de activitate, pana la data de 21 aprilie 2013", se arata in comunicatul citat. 

Platforma-program, postata duminica pe site-ul fundatiei, cuprinde urmatoarele domenii de activitate: etica si introducerea elementelor de etica in legislatie si in toate politicile si deciziile autoritatilor; familia, sanatatea, egalitatea de oportunitati si schimbari demografice; dezvoltarea si modernizarea mediului rural; justitia si punerea cetateanului in primul plan, subsidiaritatea si intarirea capacitatii cetateanului de a actiona; economia, mediul de afaceri, pietele muncii, inovare si finante; administratie publica, cheltuieli publice, protectia sociala; societatea si cultura; agricultura, mediul, resurse naturale, amenajarea teritoriului si energia; educatia, cercetarea, tineretul si sportul; coeziunea economica si sociala: adaptabilitatea Romaniei intr-o lume a schimbarilor in mare viteza; libertatea in epoca internetului; politica externa, apararea si securitatea. 

Miscarea Populara evidentiaza in programul sau faptul ca in Romania nu exista, in prezent, un set minimal de valori clar asumate de cea mai mare parte a populatiei si, implicit, de clasa politica. 

"De aceea, credem ca este nevoie sa schimbam coordonatele dezbaterii publice si sa ducem discutia pe terenul valorilor si al obiectivelor derivate din acestea, precum si pe stabilirea de standarde. Este esential sa ne concentram pe calitatea oamenilor si a solutiilor. De asemenea, trebuie sa ne asumam clar faptul ca resursele (adica bugetul) sunt limitate, iar eficienta utilizarii lor tine de calitatea resurselor umane. Trebuie sa fim constienti ca procesele naturale de definire si decantare a valorilor unei natiuni dureaza secole si ca nu ne putem permite acest lux. Este urgent sa definim un set de valori atat de solide incat sa genereze mecanisme rapide de progres, dar care sa fie si suficient de apropiate de orizontul de asteptare al oamenilor", se mentioneaza in programul Miscarii Populare. 

Sustinatorii Miscarii considera ca fiind un pas important recastigarea increderii romanilor in tara lor si puncteaza ca fundatia este initiata de personalitati cu "o vasta experienta politica si viata profesionala", cu o reputatie validata prin realizari concrete semnificative. 

In documentul citat se mentioneaza ca rolul Miscarii Populare este identificarea si promovarea publica a oamenilor "capabili si onesti" si se face apel la implicarea elitelor. 

"Miscarea Populara face un apel catre elite. Ne identificam cu aceste elite, indiferent de domeniul lor de excelenta. Ii recunoastem ca elite deopotriva pe cei care au o mica afacere de succes, pe cei care activeaza cu succes in agricultura, in mediul industrial, corporatist, academic, administrativ sau social. Aversiunea noastra este fata de promovarea mediocritatii, nu fata de oamenii simpli, pe care ii sprijinim in progresul lor", se arata in programul Miscarii. 

In platforma-program, Miscarea Populara aduce o serie de critici la adresa actualelor partide politice. 

"Partidele au esuat sa convinga pentru ca s-au raportat la doctrine, nu la realitate. Partidele la guvernare au dezvoltat tendinte cleptocratice. Partidele actuale nu sunt structuri care aduna oameni pe baza asumarii in comun a unor valori, ci sunt structuri care s-au bazat pe armonizarea intereselor individuale", sunt de parere cei care au realizat programul Miscarii Populare. 

Ei mai afirma ca partidele nu au asigurat o buna guvernanta sustenabila si nu au creat pacea si coeziunea sociala necesare Romaniei, punctand ca pentru acest "esec" cauzele sunt mecanismele distorsionate de selectie, promovare si rasplata care opereaza in partide. 

"Partidele promoveaza ineptocratia in loc de meritocratie. Atmosfera toxica din partide provine din frustrarea constanta a membrilor de rand care nu inteleg de ce unii, fara calitati vizibile deosebite, ajung in varful piramidei de putere. Deficitul democratic observat in Romania este rezultatul deficitului democratic din partide. Partidele promoveaza proiecte menite a le asigura controlul resurselor financiare si pastrarea parghiilor puterii, nu proiecte utile pentru oameni", se mai puncteaza in programul Miscarii Populare, in care se mai vorbeste si despre nevoia unei justitii "neatinse de politic". 

Pe 7 aprilie, a avut loc lansarea oficiala a Fundatiei Miscarea Populara, intr-o conferinta de presa in care presedintele acesteia, Marian Preda, a prezentat membrii precum si principalele obiective. 

Pe 25 martie, consilierul prezidential Cristian Diaconescu a anuntat initierea procedurilor, impreuna cu "colegii sai", pentru infiintarea Fundatiei "Miscarea Populara". 

Pe 27 martie, presedintele Traian Basescu afirma in cadrul unei emisiuni televizate ca ideea Fundatiei "Miscarea Populara" ii apartine, dar a subliniat ca nu se va implica in conducerea ei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: