O economie slaba inseamna disparitia politicienilor fricosi. Previziunile Saxo Bank pe trimestrul al II-lea 2013

Data publicarii: 15-04-2013 | Finante-Banci

Au trecut numai trei luni din 2013 si deja proiectiile privind cresterea economica globala au fost revizuite in sens descrescator, afirma Saxo Bank, banca specializata in investitii si tranzactionari online. Din raportul TradingFloor.com Insights Q2 aflam ca ne uitam la un 2013 care, vazut din afara, pare a fi 2011 sau 2012 privite in oglinda. Cu o singura diferenta: alegerile din Germania.

Rata scazuta de crestere economica va spori tensiunile sociale si politice in Europa, asa cum am vazut in Cipru, o criza din care toata lumea a avut de suferit: deponentii, credibilitatea Troikai si speranta ca zona Euro ar avea un plan de a administra criza, altul decat printr-o adunare simandicoasa. Consensul politic de a obtine mai mult ragaz a inceput sa se loveasca de somajul intolerabil si de lipsa cresterii economice si a reformelor care ar putea impinge economiile inainte.

In raportul TradingFloor.com Insights Q2 veti gasi o comparatie a economiilor din zona Euro, Marea Britanie si SUA, comparatie din care veti afla ca SUA sunt pe locul al treilea dupa Spania si Italia in clasamentul reducerii cheltuielilor din sectorul public. In acelasi timp, in Marea Britanie, Franta si Germania s-a inregistrat o crestere a consumului public, in aceasta ordine. In pofida scaderii cheltuielii publice, Saxo Bank se asteapta ca SUA sa inregistreze o crestere economica moderata in 2013, la un nivel de 2%, mai jos fata de 2,1% anul trecut, inainte de a accelera spre un 3% anul viitor. Economia americana nu e de vis, insa macar e in crestere moderata. Raportul e mai sceptic dupa ce "traverseaza” Oceanul: zona Euro trebuie sa accepte faptul ca recesiunea va continua.

Saxo Bank se asteapta ca activitatea economica sa scada in UE cu 0,3% in 2013, in comparatie cu scaderea de 0,5% de anul trecut, in vreme ce rata somajului va creste tot anul si va ajunge, in medie, la 12%. Incetinirea economiilor va mentine inflatia intr-o zona…discreta. Economiile Italiei si Spaniei vor ramane slabe, dar bancile sunt mai preocupate acum de economia Frantei, mai ales din cauza guvernului francez care nu reuseste sa aplice nicio reforma.

Steen Jakobsen, Chief Economist Saxo Bank, afirma:

"In termeni economici, ca si in viata, termenul de "blatist” este folosit pentru a descrie o persoana care beneficiaza de mai multe resurse sau servicii, fara a plati costul beneficiului presupus.

Acest termen poate descrie cel mai bine felul in care lumea si-a schimbat perceptia, in primul trimestru, de la acceptarea "calatoriei pe blat” la dispretul public fata de felul in care merg lucrurile. Piata de capital atinge noi varfuri, dar cresterea economica si somajul, doi factori care conteaza cu adevarat pe termen lung, ating luna de luna noi…adancimi.

Bucuria "blatistilor” politicieni din aceste calatorii imaginare e pe sfarsite. Trebuie sa faca un lucru la care nu prea se pricep: sa infrunte faptele si sa vina cu solutii reale. Cum nu cred ca o vor face, micro economia o va face in locul lor.”

Raportul poate fi descarcat in intregime de aici: http://www.tradingfloor.com/blogs/quarterly-outlook 



Ultimele stiri pe BankNews.ro: