Cipru vrea sa acorde cetatenie strainilor care au pierdut peste 3 mil. euro in bancile locale

Data publicarii: 15-04-2013 | Finante-Banci

Strainii care au pierdut peste 3 milioane de euro in restructurarea bancilor din Cipru, impusa in acordul cu zona euro, vor putea primi pasapoarte cipriote, parte a eforturilor guvernului de a determina investitorii sa nu paraseasca insula, a declarat presedintele tarii, Nicos Anastasiades.

"Investitorii nerezidenti care au detinut depozite inaintea acordului de imprumut si au pierdut cel putin 3 milioane de euro vor fi eligibili sa aplice pentru cetatenie cipriota. Consideram ca o serie de masuri care vor fi adoptate ar putea, pe o parte, sa reduca intr-o oarecare masura din pagubele indurate de comunitatea oamenilor de afaceri rusi", a declarat Anastasiades, intr-o conferinta la Limassol a investitorilor rusi, scrie AFP.

Masura, care vizeaza in principal cetateni rusi, va fi aprobata intr-o sedinta a guvernului programata sa se desfasoare pe parcursul a doua zile, luni si marti.

"Deciziile vor fi implementate rapid", a spus presedintele.

Statele zonei euro si FMI vor imprumuta Ciprului 10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, insa fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: