Marii deponenti la bancile cipriote vor pierde 8,3 miliarde de euro

Data publicarii: 16-04-2013 | Finante-Banci

Marii deponenti care si-au pastrat banii la primele doua banci cipriote vor pierde 8,3 miliarde de euro in urma restructurarii celor doua banci, arata un document al Comisiei Europene consultat de Reuters.

In conformitate cu programul de asistenta convenit cu creditorii internationali, autoritatile cipriote au acceptat restructurarea sectorului bancar prin inchiderea celei de a doua mari banci, Popular Bank, in timp ce deponentii care au mai mult de 100.000 de euro in primele doua banci (Popular Bank si Bank of Cyprus) vor pierde o parte din bani pentru a contribui la recapitalizarea institutiilor, alaturi de actionari si detinatorii de obligatiuni. 

'Pierderile impuse deponentilor neasigurati de la Popular Bank si Bank of Cyprus vor oferi o contributie la recapitalizare de aproximativ 8,3 miliarde de euro', se arata intr-un document datat 12 aprilie si catalogat drept 'final'. Intr-o nota de subsol a acestui document se precizeaza ca 'aceasta este o estimare maxima. Cifra finala va depinde de conversia datoriilor in actiuni la Bank of Cyprus si de recuperarile de la Laiki Bank'. 

In acest document nu se face nicio distinctie intre necesitatile brute de finantare, care includ si banii pe care Ciprul ii poate strange singur, si necesitatile nete de finantare, care se refera la fondurile pe care Nicosia trebuie sa le imprumute. 

Comisia Europeana estimeaza ca necesitatile brute de finantare ale Ciprului in perioada cuprinsa intre al doilea trimestru al acestui an si primul trimestru din 2016 se ridica la 23 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde de euro vor fi asigurati de Cipru. Potrivit acestor estimari, necesitatile nete de finantare se ridica la 10 miliarde de euro, dintre care Mecanismul European de Stabilitate va furniza noua miliarde de euro, iar Fondul Monetar International va asigura restul de un miliard de euro. 

Din cele 10 miliarde de euro, o suma de 2,5 miliarde de euro este alocata pentru recapitalizarea celorlaltor banci cipriote, alte 4,1 miliarde de euro vor merge spre rascumpararea datoriilor care ajung la maturitate si 3,4 miliarde de euro vor acoperi cheltuielile guvernului. 

Sectorul bancar cipriot a intrat in dificultati in special dupa ce a pierdut patru miliarde de euro, sau 22% din PIB-ul Ciprului, dupa restructurarea de anul trecut a datoriilor suverane ale Greciei. Dupa inchiderea Laiki Bank, vanzarea subsidiarelor din Grecia ale bancilor cipriote si restructurarea Bank of Cyprus, marimea sectorului bancar in raport cu economia cipriota se va injumatati, pana la aproximativ 350% din PIB.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: