Sistemul bancar a ajuns pe locul 3 in Europa la credite neperformante

Data publicarii: 16-04-2013 | Finante-Banci

Aproape o cincime din creditele vandute de banci din Romania aveau restante de peste 90 de zile in februarie 2013, situatie comparabila cu cea din Grecia si Irlanda. 

  Romania s-a situat la sfarsitul anului trecut pe pozitia a treia intre tarile europene puternic afectate de ne-ram-bursarea im-prumuturilor acor-date de banci, creditele neperfor-mante triplandu-se ca pondere in portofoliile tota-le in ultimii trei ani si jumatate si ajungand la 18,2% la sfarsitul lui 2012. Aceasta inseam-na ca bancile locale au in portofolii credite proaste de aproape 10 mld. euro. Ponderea neperforman-te-lor a trecut de 19% in februarie.

"Este de mentionat ca ponderea creditelor ne-performante din sistemul bancar romanesc s-a pro-dus treptat, pe o perioada de cativa ani, si a dat posibilitatea bancilor sa se adapteze. Daca ne ui-tam la indicatorii de capita-lizare si lichiditate sis-te-mul sta foarte bine si nu cred ca exista un risc imi-nent", spune analis-tul financiar Aurelian Dochia.

 Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a aco-peri pierderi din credite neperfor-mante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezul-tatele in zona negativa. Numai anul trecut sistemul bancar a avut o pierdere agregata de 475 mil. euro.

  Actionarii straini ai banci au adus peste 1,5 mld. euro la capitalul bancilor locale in ultimii patru ani la cererea BNR de a mentine in limitele legale parametrii de lichiditate si solvabilitate. Indi--ca-torul de solvabilitate ajungea la 14,6% la ni-velul sistemului bancar, peste pragul BNR de 10%.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: