Garanti Leasing: Unii jucatori ar lua in calcul si un exit, in lipsa perspectivelor

Data publicarii: 17-04-2013 | Finante-Banci

Contextul macroeconomic dificil din 2013 si impreditibilitatea fiscala, cu impact semnificativ asupra activitatii de leasing, ar putea conduce la un exit al mai multor jucatori de profil, in special multinationale, daca o reorientare a strategiei de afaceri in Romania nu va da roade pe temen lung, spune Okan Yurtsever, director general Garanti Leasing.

"Industria de leasing este intotdeauna dependenta de asteptarile pietei si de contextul economic, deoarece face parte din sistemul financiar. Si cum acesta resimte inca urmarile negative ale crizei financiare, lipsa unei perspective profitabile a facut ca unele companii sa se gandeasca serios la un exit din piata de leasing din Romania, iar altele sa opteze pentru eventuale fuziuni. Dar, un exit reprezinta un proces complex si nu se poate realiza intr-o singura zi. Sunt insa cinci sau sase companii care se gandesc la aceasta optiune", afirma Okan Yurtsever (foto).

Societatile de leasing financiar din Romania au finantat anul trecut achizitii de bunuri in valoare de 1, 36 mld. de euro, ceea ce reprezinta o crestere modesta, de doar 1%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011. Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, respectiv 26% (351 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 4% (55 milioane euro) sectorul imobiliar si 70% (956 milioane euro) finantarea mijloacelor de transport.

"In 2012 piata de leasing se situa abia la acelasi nivel de volume ca in 2002, atat in Romania, cat si la nivel global. Ca urmare, companiile au cautat sa beneficieze de toate avantajele de care dispun pe pietele locale. Astfel, a avea o banca in spate reprezinta, bineinteles, un avantaj, de brand awarness si de confort financiar, dar si de retea. Pe de alta parte, societatile de leasing captive de dealeri auto au alt avantaj: nu au nevoie de o forta de vanzari numeroasa. Ei pot negocia pe acest segment mult mai bine. Tocmai, de aceea, in lipsa unui avantaj competitiv am decis sa nu abordam agresiv piata auto, ci sa ne concentram pe finantarea de echipamente", a continuat seful Garanti Leasing.

Integral in Wall Street

Ultimele stiri pe BankNews.ro: