Mures: Primaria Sovata finalizeaza in acest an doua proiecte in valoare totala de patru milioane de euro

Data publicarii: 18-04-2013 | Turism

Primarul orasului Sovata, Peter Ferenc, a declarat presei, miercuri, ca pana la finele acestui an sunt prevazute sa se finalizeze doua proiecte de amenajare a acestei statiuni balneoclimaterice, in valoare totala de patru milioane de euro.

Primul proiect, care ar putea fi inaugurat in aceasta vara, este amenajarea zonei de agrement Lacul Tineretului, in valoare de 2,2 milioane de euro, finantat din fonduri guvernamentale, care presupune reamenajarea unui lac de agrement, cu o zona pentru barci si una pentru imbaiere, care poate fi folosita iarna ca patinoar. 

Reamenajarea Lacului Tineretului are si un rol in protejarea Lacului Ursu, unic in Europa, in sensul ca va capta apele pluviale care vin de pe versantul Dealul Cercelului, astfel incat viiturile sa nu mai tulbure apele Lacului Ursu, singurul lac helioterm din Europa. 

Un alt proiect care are termen de finalizare a executiei in luna decembrie a acestui an este 'Drumul sarii', in valoare de 1,8 milioane de euro, finantat prin Programul Operational Regional, care pune in valoare zona Lacul Ursu aflata in aria protejata - Lacul Ursu, lacurile satelit si arboretele de pe saraturi. 

Lacul Ursu si arboretele de pe saraturi fac parte dintr-o rezervatie naturala cu o suprafata de 79 de hectare si reprezinta o zona formata din aglomerate vulcanice si masive de sare, pe care creste vegetatie, fapt nemaiintalnit in lume. Pe langa Lacul Ursu, format odata cu prabusirea unei exploatari de sare, masivul de sare din apropierea lacului este acoperit cu un strat argilos pe care se dezvolta mai multe specii de arbori - gorun, frasin, cires salbatic, stejar, molid, fag - si specii ierboase. 

Peter Ferenc a precizat ca prin proiectul 'Drumul sarii' au fost realizate doua alei de studiu, cu o lungime totala de patru kilometri, ambele pe structuri din lemn, care leaga Lacul Tineretului de Lacul Ursu, un turn de 28 de metri situat pe dealul din spatele Lacului Ursu, care sa ofere o panorama a intregii statiuni, foisoare, iluminarea stancilor de sare si poduri de pontoane deasupra lacurilor sarate. 

Primarul din Sovata a mai aratat ca in urma accesarii a numeroase proiecte europene, de preaderare - PHARE si SAPARD, plus un proiect al Bancii de Dezvoltare a Comunitatii Europene - si de post aderare - Programul Operational Regional, PNDR - orasul a reusit se atraga in jur de 30 de milioane de euro. 

La cele 30 de milioane de euro atrase din fonduri europene, Sovata a beneficiat, in ultimii 10-12 ani, de alte 30 de milioane de euro prin investitiile private.

Sursa: AGERPRES