Carnetul ATA, Certificatul de origine a marfurilor si avizarea documentelor comert exterior - subiecte de interes major pentru exportatorii prezenti la Camera Nationala

Data publicarii: 23-04-2013 | Afaceri

Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Camera Nationala, a organizat un seminar interactiv pe tema ”Carnetul ATA - pasaportul bunurilor dumneavoastra scutite de taxe vamale. Certificatul de origine al marfurilor - document de scutire taxe vamale. Avizarea altor documente de comert international”. La evenimentul desfasurat la Palatul Camerei Nationale au participat reprezentanti ai firmelor exportatoare, consultanti si juristi. 

Avantajele si modalitatea de utilizare a documentelor de comert international mentionate au fost prezentate de dna Dana Pavel, Director, Directia Drept si Legislatie, Camera Nationala, dl. Laurentiu Babei, Consilier Diplomatic, Ministerul Afacerilor Externe, dna Daniela Neagoe, Senior Consultant, Deloitte Romania, precum si de alti reprezentanti ai Camerei Nationale. In deschiderea seminarului, Dna Pavel a mentionat si alte servicii oferite de CCIR cum ar fi avizarea existentei cazului de forta majora, a semnaturilor, sau a altor documente solicitate in comertul international, ca de exemplu facturi, recomandari, acte necesare la licitatii. Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a prezentat un scurt istoric al conventiilor internationale in materie de comert, incheind cu serviciile de  supralegalizare a certificatelor de origine ale marfurilor, avand ca destinatie statele nonparticipante la Conventia de la Haga. Certificatele de origine nepreferentiala, care atesta practic "nationalitatea economica a marfii”, si importanta acestora in comertul international, legislatia europeana si internationala care le guverneaza dar si studii de caz referitoare la acestea au constituit punctele principale ale prezentarii interactive sustinute de dna Daniela Neagoe, Senior Consultant, Deloitte Romania. 

Camera Nationala, conform prevederilor art. 28 alin. 2 lit. g) din Legea 335/2007 modificata si completata, coroborat cu faptul ca Romania este semnatara a Conventiei Internationale ATA - Istanbul 1990, este singura organizatie din Romania abilitata sa emita, la cerere, certificate de origine pentru marfurile romanesti dar si carnete pentru admiterea temporara a marfurilor, denumite Carnete ATA - acronim al denumirii in franceza si engleza "Admission Temporaire/Temporary Admission”.

Carnetul ATA, "pasaportul pentru bunuri/marfuri”, un document vamal international, cu valoare de declaratie vamala, utilizat pentru admiterea temporara a marfurilor, valabil timp de un an, a constituit subiectul central al prezentarilor sustinute de reprezentantii Camerei Nationale. Carnetul ATA poate fi folosit pentru transportul in strainatate al bunurilor, cu exceptia consumabilelor, articolelor din alcool, tutun sau petrol, bunurilor destinate instrainarii, ca si a marfurilor ce urmeaza a fi supuse prelucrarii sau unor reparatii, menite sa creeze valoare adaugata. Utilizarea Carnetelor ATA ofera o serie intreaga de avantaje, printre care amintim: realizarea examinarii marfurilor la destinatie si nu la frontiera, libera circulatie a marfurilor pe teritoriile vamale ale mai multor state, in cursul perioadei de valabilitate, fara a completa documente vamale, odata cu simplificarea procedurilor vamale sau scutirea de la plata taxelor vamale si fara necesitatea depunerii de garantii in vama. 

Acest seminar a fost organizat ca urmare a initiativei Camerei Nationale avand drept scop informarea agentilor economici romani asupra posibilitatii de a beneficia de scutire de 100% la plata taxelor vamale si de formalitati vamale rapide, atat in cazul participarii la targuri si expozitii, concursuri, reprezentatii artistice, prezentari de moda, testari si demonstratii cu utilaje profesionale, etc, cat si in situatia exportului produselor de origine romaneasca, a reexportului sau a produselor prelucrate in Romania. Expunerile au suscitat un viu interes din partea celor prezenti, care au apreciat calitatea lectorilor precum si caracterul interactiv al seminarului, atestat prin raspunsurile la intrebari punctuale, aplicate unor cazuri particulare aduse in discutie.