Daianu: Accept sa mi se diminueze cu 20% salariul care va fi stabilit

Data publicarii: 24-04-2013 | Finante-Banci

Daniel Daianu, candidat pentru functia de prim-vicepresedinte la Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, a declarat, marti, ca accepta ca salariul care urmeaza sa ii fie stabilit sa fie redus cu 20%.

"Nu voi accepta ca veniturile din Autoritate sa le depaseasca pe cele din Banca Nationala. In ceea ce ma priveste, accept sa mi se diminueze salariul, care va fi stabilit, cu 20%. Aceste 20 de procente le voi da unor scoli", a spus Daianu. 

Potrivit acestuia, s-a adancit o fractura intre veniturile celor din industria financiara si celelalte industrii, iar acest lucru nu este in regula. 

"Industria financiara extrage o renta necuvenita de la restul economiei. In aceasta criza a si fost ajutata direct si indirect de guverne si de banci centrale. Acesta este fondul problemei. De aici extragem si o lectie. Intr-un fel sau altul trebuie sa fie diminuata aceasta discrepanta, care nici din punct de vedere operational si politic nu poate fi sustinuta. Nu ai cum sa explici oamenilor de ce guvernele au salvat o industrie financiara si continua sa faca asa ceva, iar veniturile celor care lucreaza mai ales din managementul de top sunt cele care sunt. Nu se poate explica", a afirmat Daianu. 

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la inceputul sedintei de Guvern, ca salariile care vor fi acordate celor care vor lucra in ASF trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ in conditiile in care, in prezent, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor exista salarii de 188.000 lei/luna. 

'Ma indoiesc ca un mare bancher a reusit sa castige, in ultimii ani, in medie, 188.000 de lei pe luna, cum se castiga la Asigurari (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor n.r.), sau 80.000 de lei pe luna la Valori Mobiliare (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare n.r.) sau 62.000 ca la Pensii Private (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private n.r.). E greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. Am tinut foarte mult, si de maine toate salariile si veniturile de la aceasta autoritate (Autoritatea de Supraveghere Financiara n.r.) trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale. Niste standarde, oricum, mult mai generoase decat cele care ii privesc pe membrii Guvernului. Cam de vreo zece ori mai mari fata de cele in cazul membrilor Guvernului si de vreo 50 de ori fata de oamenii obisnuiti. Era o exagerare pe care ma bucur ca o indreptam', a afirmat Ponta. 

Parlamentul se va reuni miercuri pentru a aproba infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara dupa ce presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, Legea referitoare la aceasta noua organizatie. 

In urma infiintarii ASF, vor fi desfiintate Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: