Statul vrea sa-i lase fara subventii pe micii fermieri. Sute de mii de agricultori vor fi afectati de cresterea plafonului minim de la 1 la 1,5 hectare

Data publicarii: 24-04-2013 | Afaceri

Exploatatiile de un hectar si cele impartite pe mai multe loturi mici vor pierde subventia pentru ca Guvernul va creste plafonul de eligibilitate la 1,5 hectare. Riscul vizeaza 400.000 de agricultori.

Pentru a primi subventii pe suprafata, cultivatorii trebuie sa detina minimum un hectar, care poate fi format inclusiv din loturi separate, dar nu mai mici de 0,3 hectare pe parcela. Daca aveti o gradina mai mare pe langa casa si doua terenuri in camp, insumand cu totul un hectar, sunteti eligibil pentru a primi in fiecare an 139 de euro de la UE plus 27 de euro de la Guvern. Dar tot Guvernul este pe cale sa mareasca aceste plafoane minime de suprafata pana la 1,5 hectare totalul, respectiv 0,5 hectare pe lot, daca sunt separate.

 Aceasta masura ar afecta cateva sute de mii de fermieri mici, lucru recunoscut chiar de oficialii Ministerului Agriculturii. Irimescu: "Sa-i obligam sa se asocieze" "In urma unor analize serioase am ajuns la concluzia ca va trebui sa marim plafonul minim de la un hectar la 1,5 hectare la suprafetele eligibile, respectiv de la 0,3 la 0,5 hectare/lot daca sunt separate pe loturi. Este adevarat ca 200.000 de fermieri vor pierde subventia din cauza masurii cu hectarul si 400.000 vor iesi din sistemul de plati in urma cresterii lotului minim, dar altfel nu putem sa-i obligam pe micii fermieri sa se asocieze. 

Va fi un an in care vor pierde subventia, apoi se vor asocia si astfel vor deveni din nou eligibili", a explicat ieri secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, in sesiunea de deschidere a "Zilelor Agriculturii Romanesti". Intrebat daca aceasta masura ne este impusa de la Bruxelles, Irimescu a precizat ca "fiecare stat membru isi stabileste aceste plafoane minime, Comisia Europeana nu ne cere nimic in acest sens".

Integral in Adevarul.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: