Scandalul ASF: Paznicii pietelor financiare pot lucra linistiti la propria imbogatire. E legal

Data publicarii: 24-04-2013 | Finante-Banci

Legea de functionare a Autoritatii pentru Supraveghere Financiara a fost schimbata astfel incat Dan Radu Rusanu sa nu mai fie incompatibil cu functia de presedinte. Supraveghetorii pietei de capital pot detine linistiti pachete semnificative de actiuni la societatile listate la bursele pe care le supravegheaza.

Senatul a modificat actul normativ pentru infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru ca Dan Radu Rusanu, principalul candidat la sefia institutiei, sa poata ocupa aceasta functie, in conditiile in care, pe vechea lege, era incompatibil.

Mai precis, in forma veche a OUG 93/2012, se arata ca membrii ASF trebuie "sa nu fie membri in consiliile de administratie, consiliile de supraveghere, directorate sau in comisiile de cenzori, sa nu detina functia de directori ori alte functii la persoanele juridice si entitatile care sunt supuse supravegherii A.S.F., si sa nu detina ei si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participatie de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot, ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie a acestora".

Pe acest text de lege, Rusanu era incompatibil, pentru ca fiicele sale controleaza o societate listata la BVB, asa cum ECONOMICA.NET a scris.

Aseara insa, Senatul a modificat OUG, iar legea pentru adoptarea ordonantei, deja promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial, il scoate pe Rusanu din pozitia de incompatibilitate. Din lege a fost scoasa sintagma "persoanele juridice care sunt supuse supravegherii ASF", si a fost fixat un nou prag de detinere de 5%, valabil inclusiv pentru rudele membrilor ASF, dar care nu se mai refera la societatile listate pe piata de capital.

Situatia de incompatibilitate apare doar in cazul in care exista un prag de detinere mai mare de 5% la cinci tipuri de societati:

  • -cele care vizeaza activitatea intermediarilor in instrumente financiare si a organismelor de plasament colectiv.
  • -societatile de administrare a investittiilor
  • -cele care vizeaza activitatea asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea
  • -cele care vizeaza sistemul de pensii private
  • -societatile de investitii financiare

Asadar, nu mai exista nici o interdictie de detinere, atat de catre membrii conducerii ASF, cat si de rude ale acestora, de pachete semnificative de actiuni la societati listate pe piata de capital.

Or,in aceasta situatie, poate aparea situatia in care un membru al ASF, in calitatea sa de supraveghetor al pietei, sa-si favorizeze propria afacere.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: