Islanda ordona companiilor Visa si MasterCard sa deblocheze platile catre WikiLeaks

Data publicarii: 25-04-2013 | International

Curtea Suprema a ordonat miercuri partenerului din Islanda al celor doi giganti din domeniul serviciilor financiare Visa si MasterCard sa deblocheze donatiile pentru site-ul de informatii WikiLeaks, inchise in 2010, informeaza AFP.

Curtea Suprema a confirmat o hotarare pronuntata in iulie care considera ca Valitor (fosta Visa Iceland) a intrerupt fara o motivatie valabila contractul cu WikiLeaks. 

Instanta a acordat acestei societati un termen de 15 zile pentru a redeschide portalul de donatii. In caz contrar, Valitor va trebui sa achite o amenda zilnica de 800.000 de coroane (peste 5.200 de euro). 

Dupa ce a ajuns celebru in intreaga lume publicand documente clasificate privind razboiul din Irak si Afganistan, precum si mii de depese secrete ale diplomatiei americane, site-ul WikiLeaks a trebuit sa faca fata tentativei companiilor Visa si MasterCard de a bloca donatiile internautilor. WikiLeaks considera ca pierderile sunt de ordinul milioanelor de dolari. 

'Multumim poporului islandez ca a demonstrat ca nu se lasa intimidat de grupurile de servicii financiare sustinute de Washington, cum ar fi Visa', a afirmat intr-un comunicat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. 

Plangeri contra blocarii donatiilor pentru WikiLeaks au fost depuse si in alte tari, iar Comisia Europeana evalueaza daca trebuie sa ancheteze aceasta afacere. 

Sursa: AGERPRES