27 de ani de la accidentul de la Cernobil. Mai trebuie Romania sa construiasca reactoare nucleare?

Data publicarii: 25-04-2013 | Mediu

Maine se implinesc 27 de ani de la accidentul de la Cernobil. Germania a renuntat la energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima iar in ultima vreme tot mai multe dezbateri au loc la nivel international in privinta viitorului energiei nucleare.

Greenpeace Romania va comemora evenimentul de la Cernobil, iar voluntarii organizatiei vor incepe strangerea de semnaturi impotriva construirii de noi reactoare in tara noastra. Greenpeace va amenaja un centru de informare in Bucuresti, vineri, 26 aprilie, pe strada Lipscani si sambata, 27 aprilie, in parcul Al. I. Cuza. Ambitii nucleare In acest moment 18% din energia consumata in Romania provine din surse nucleare iar tara noastra intentioneaza sa construiasca doua reactoare nucleare pe platforma de la Cernavoda, plus o a doua centrala atomica. Argumentul este ca fara energie nucleara, Romania ar fi dependenta de importuri. 

Cu toate acestea, investitiile de acest gen sunt foarte scumpe iar statul nu are bani. Initial, in 2007, costul realizarii reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda  era estimat la 2 miliarde de euro, iar ulterior s-a dublat. Insa ultimul studiu, realizat de Ernst&Young, a reeevaluat proiectul la 6,4 miliarde de euro. Initial, statul dorea sa participe doar cu 20% din proiect si sa contribuie cu activele de pe platforma de la Cernavoda, insa apoi statul s-a razgandit si a vrut 51%. Rand pe rand partenerii straini au parasit insa proiectul.

 Pana acum s-au retras CEZ, RWE, Iberdrola si GdF SUEZ. Statul a ajuns astfel sa detina 84% din proiect, restul actiunilor fiind distribuite intre Enel si ArcelorMittal Romania. Autoritatiles-au balbait in mai multe randuri in privinta proiectului, dupa ce banii din Fondul National de Dezvoltare - constituit din sumele obtinute din privatizari si din care trebuia platita cota aferenta statului in proiect - au fost cheltuiti in campania electorala din 2008. Ulterior au fost avansate tot felul de solutii fanteziste privind investitia, de la participarea Electrica pana la cea a Fondului Proprietatea, aflat atunci sub controlul statului.

Integral in Adevarul