Graul si porumbul au revenit la preturile anterioare marii secete din 2012

Data publicarii: 26-04-2013 | Afaceri

"In luna aprilie, pretul graului si cel al porumbului au coborat, pe pietele internationale, la cotele anterioare marii secete din 2012, pe fondul unor semnale pozitive privind productia pe anul in curs in mai multe regiuni mari producatoare de cereale. Alte marfuri alimentare- soia, zaharul si cafeaua Arabica- s-au ieftinit, la randul lor pe pietele internationale, in acest an, cu procente cuprinse intre 4-12%, in timp ce pretul orezului a fost mai putin volatil, ramanand la un nivel aproximativ egal in prezent cu cel de la inceputul anului", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding. 

Anul trecut, in principal seceta, dar si alte conditii meteo nefavorabile manifestate in diferite zone ale lumii, au urcat pretul graului la un nivel neatins din 2008 si au crescut cotatia porumbului la un maxim istoric. SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a inregistrat cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani. Valul de caldura din Sudul si Estul Europei a afectat grav recolta de cereale din regiune; in UE, Rusia, Canada si Australia au fost, de asemenea, conditii meteo extreme. In numai 2 luni, respectiv din 22 iunie pana la 21 august, pretul porumbului a crescut cu peste 50%, iar graul a avut vara trecuta o performanta similara. In cea de-a doua parte a anului 2012 s-au inregistrat corectii importante ale cotatiilor, dar, per ansamblul anului trecut, preturile acestor cereale pe bursele internationale au crescut: graul cu cca 17%, iar porumbul cu aproape 6%. 

De la inceputul anului 2013 si pana in prezent (la sfarsitul zilei de 24 aprilie), cotatia porumbului a scazut cu aproximativ 12,6%, iar cea a graului cu cca 12%, ajungand la niveluri din iunie 2012. Conditiile meteo favorabile din SUA, cel mai mare producator producator si exportator de porumb au lasat loc speculatiilor privind productiile viitoare in crestere; in acelasi timp, scaderea pretului graului a fost favorizata de cresterea exporturilor de cereale din Rusia, precum si de vremea favorabila noilor culturi in Europa, Rusia si Kazahstan, care ar putea conduce la productii mai mari. "Din punct de vedere economic, este prea devreme sa ne bucuram de posibile viitoare preturi mici. Din punct de vedere al instrumentelor financiare bazate pe preturile cerealelor, o volatilitate ridicata inclusiv in acest an va favoriza din nou castigurile, aceasta fiind o piata destul de puternic dependenta de regula simpla cerere-oferta, avand deci miscari mai usor de estimat", a precizat Silviu Pojar.

Cotatia pentru soia a crescut, anul trecut, cu aproximativ 14%, pentru cacao cu cca 5%, iar pretul orezului a ramas aproximativ constant. Pretul zaharului a inregistrat in 2012 o scadere semnificativa, de cca 16%, in principal ca urmare a surplusului de productie. Pretul cafelei Arabica s-a prabusit anul trecut, cu aproape 37%, pe fondul supraproductiei din Brazilia, cel mai mare producator din lume. 

In 2013, de la inceputul anului si pana pe 24 aprilie, pe pietele internationale, cotatia pentru soia a coborat cu aproape 6%, iar cea a cafelei Arabica a scazut cu cca 4%; pretul zaharului a continuat sa scada semnficativ, respectiv cu cca 11,5%. Pretul orezului a ramas aproximativ constant per ansamblul intervalului mentionat.

"Saptamana trecuta, FMI a estimat pentru 2013 o scadere cu cca 2% a preturilor marfurilor fata de anul precedent ca urmare a ofertei in crestere de materii prime, de la cereale pana la petrol. In ceea ce priveste produsele agricole insa, oricand pot sa apara surprize majore, in ambele sensuri, cauzate de conditiile meteorologice, care sa modifice semnificativ orice previzune. In Romania, de exemplu, potrivit prognozei privind rezerva de umiditate din solul agricol, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a estimat seceta in lunile iulie si august; cel mai probabil, daca se va materializa, o astfel de situatie nu ar fi doar in Romania, ci cel putin la nivel regional. Seceta desigur ca ar putea induce din nou ascensiunea preturilor, daca recoltele si rezervele nu vor fi suficient de mari si daca seceta va fi din nou foarte pronuntata", a aratat Silviu Pojar.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: