Dupa colaborarea cu Opera National du Rhin din Strasbourg, soprana Barbara Haveman va canta pe scena Operei Nationale Bucuresti in Tannhauser

Data publicarii: 26-04-2013 | Lifestyle

Cu ocazia sarbatoririi bicentenarului Richard Wagner, iubitorii genului liric sunt invitati la o noua intalnire cu muzica renumitului compozitor: opera Tannhauser, prezentata in formula de concert: vineri, 26 aprilie, respectiv duminica, 28 aprilie. 

Opera Tannhauser, intruchipand legenda cavalerului care a petrecut sapte ani ca sot al zeitei Venus, revine astfel pe scena Operei Nationale Bucuresti, dupa patru decenii de la ultima premiera a sa la Bucuresti. Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, artistii Operei Nationale Bucuresti (ONB), alaturi de invitatii speciali Barbara Haveman, soprana de origine olandeza, si tenorul Marius Vlad Budoiu, aduc in fata publicului un concert de exceptie.

"Este greu de imaginat un teatru de opera modern din care repertoriul wagnerian ar putea lipsi. Wagner a devenit astazi un bun repertorial de maxima referinta nu numai in spatiul muzical german, dar si in cel englez sau american, in cel francez, in cel rusesc, pana si in cel italian”, a declarat dirijorul Cristian Mandeal.  

Aflata pentru prima oara pe scena Operei Nationale Bucuresti, soprana Barbara Haveman va interpreta, in cadrul concertului din 28 aprilie, rolul Elisabeth din opera Tannhauser, dupa prezenta, in 23 aprilie, la Opera National du Rhin (Strasbourg - Franta), in acelasi rol. 

Soprana olandeza Barbara Haveman a colaborat cu unele dintre cele mai importante teatre lirice din lume, printre care: Royal Opera House - Covent Garden (Marea Britanie), Gran Teatre del Liceu (Spania), Volksoper Wien (Austria), Hamburgischen Staatsoper, Oper Frankfurt (Germania), De Nederlandse Opera Amsterdam, Concertgebouw Amsterdam (Olanda), Israeli Opera Tel Aviv (Israel), dar si in orase precum: Torino (Italia), Strasbourg, Montpellier, Monte Carlo (Franta), Liege (Belgia), Zagreb (Croatia) etc.   

In repertoriul artistei se regasesc roluri din operele: Aida, La Traviata, Bal mascat, Don Carlo, Simon Boccanegra, Otello (Giuseppe Verdi); Olandezul Zburator, Lohengrin, Tannhauser (Richard Wagner); Le nozze di Figaro, Don Giovanni, Cosi fan tutte (W. A. Mozart); Carmen (Georges Bizet), Manon Lescaut (Giacomo Puccini) etc. In anul 2005 soprana a interpretat la Wiener Staatsoper rolul titular din opera Manon Lescaut, in regia lui Robert Carsen. Printre viitoarele proiecte ale solistei se numara: Falstaff de Giuseppe Verdi la Deutsche Oper Berlin, Rusalka de Antonin Dvořak la Monte Carlo Opera, Dama de pica de Piotr Ilici Ceaikovski la Wiener Staatsoper si Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi la Opera d'Avignon. 

Rolul titular - Tannhauser - va fi interpretat de tenorul Marius Vlad Budoiu, solist al Operei Nationale Romane din Cluj, al carui repertoriu contine roluri precum: Rodolfo din La Boheme, Mario Cavaradossi din Tosca si Pinkerton din Madama Butterfly (Giacomo Puccini); Alfredo din La Traviata, Radames din Aida si Otello din opera omonima (Giuseppe Verdi); roluri mozartiene: Don Ottavio din Don Giovanni, Tamino din Die Zauberflote si Idomeneo din opera omonima; Don Jose din Carmen (Georges Bizet); Turiddu din Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni); Erik din Der Fliegende Hollander (Richard Wagner) etc. 

Conform documentelor din arhiva Operei Nationale Bucuresti, premiera romaneasca a operei Tannhauser a avut loc in data de 7 ianuarie 1900. Dupa institutionalizarea Operei, Tiannhauser a fost prezentat pe scena acesteia pentru prima oara in data de 16 octombrie 1929. In actuala cladire a institutiei (data in folosinta in 1954), opera Tannhauser a fost montata prima oara in 27 noiembrie 1970. Spectacolul a fost dirijat de Constantin Bugeanu, maestrul de cor fiind Stelian Olariu si regia apartinand lui Jean Ranzescu, scenografia lui Roland Laub, iar coregrafia lui Tilde Urseanu.


Tannhauser de Richard Wagner

Opera in concert in limba germana

Dirijor: Cristian Mandeal

Maestru de cor: Stelian Olariu

Scenografie: Adriana Urmuzescu

Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan

 Distributia:

Vineri, 26 aprilie, ora 18.30

Hermann: Horia Sandu

  Tannhauser: Marius Vlad Budoiu (invitat special)

Wolfram von Eschinbach: Eugen Secobeanu 

Walther von der Vogelweide: Liviu Indricau  

Biterolf: Vasile Chisiu 

Heinrich der Schreiber: Daniel Madia

 Reinmar von Zweter: Filip Panait

Elisabeth Nichte des Landgrafen: Iulia Isaev 

Venus: Antonela Barnat

Duminica, 28 aprilie, ora 18.30

Hermann:  Iustinian Zetea

  Tannhauser: Marius Vlad Budoiu (invitat special)

Wolfram von Eschinbach:  Catalin Toropoc                                       

Walther von der Vogelweide:  Lucian Corchis

Biterolf: Dan Indricau

Heinrich der Schreiber: Andrei Lazar 

Reinmar von Zweter: Filip Panait

Elisabeth Nichte des Landgrafen: Barbara Haveman (invitata speciala)

Venus: Sidonia Nica