Tendinte pentru 2013, crestere economica si somaj in scadere in Romania (GfK)

Data publicarii: 26-04-2013 | Economie

Romania va inregistra crestere economica, intre 0,7 si 1 la suta, in trimestrul unu 2013, si va avea o rata a somajului in scadere, arata un studiu GfK privind evolutia consumului in Europa si SUA.

"Cu toate ca anul trecut cresterea economica a fost de numai 0,3 procente, expertii estimeaza ca, in primul trimestru al lui 2013, va fi cu intre 0,7 si 1 procent mai mare. Pentru tot acest an, Comisia Europeana anticipeaza o crestere de 1,6 procente. Somajul a inregistrat deja, pe parcursul anului trecut, o scadere destul de accentuata. In ianuarie 2012, rata era de 7,4 procente, insa pana in luna februarie a acestui an scazuse la 6,7 procente. Numai somajul in randul tinerilor ramane la un nivel ridicat, de circa 23 procente. In urmatoarele cateva luni insa, inflatia ar putea deveni o problema. Conform Comisiei Europene, aceasta se situeaza in prezent la 3,8 procente, insa expertii anticipeaza o crestere de pana la 4,6 procente in cursul acestui an. Preturile produselor alimentare indeosebi vor determina o crestere a preturilor in prima jumatate a anului. Preturile la energie urmeaza si ele sa creasca si mai mult in lunile si anii care urmeaza, ca urmare a dereglementarii pietei energiei", arata studiul. 

Barometrul referitor la asteptarile din Romania privind starea economiei arata o scadere de -13,6 puncte, in ceea ce priveste veniturile o scadere de - 5,4 puncte, iar dorinta de cumparare -18,3 puncte, potrivit GfK 

Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Comisia Europeana raporteaza ca, in prezent, 6,7 procente dintre romani nu au un loc de munca. Este una dintre cele mai mici rate din Europa, neanticipandu-se, cel putin pe termen mediu, o crestere substantiala. Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte. O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat in mod considerabil. 

Anticipatiile globale arata un somaj ridicat si o incetinire continua a cresterii economice, in special in tarile sud-europene aflate in centrul crizei, afectate, inca, de problemele economice din Uniunea Europeana. 

Tarile care se indreapta spre redresare economica sunt situate in principal in nordul si estul Europei. Anul care urmeaza va fi insa, din nou, un an dificil pentru tarile din sud si vest, arata studiul. 

Studiul se bazeaza pe asteptarile privind starea economiei, veniturile si dorinta de cumparare in randul consumatorilor din 12 tari europene si din SUA. 

Teama ca ar fi posibila o inrautatire a crizei financiare si a crizei datoriilor a revenit in forta in intreaga Europa. 

In Grecia, greve de amploare au paralizat din nou economia. Portugalia a raportat ca nu va reusi sa realizeze economiile pe care si le-a propus. Cipru a evitat cu greu falimentul datorita unui important ajutor strain, primit in ultimul moment. In urma recentelor alegeri, situatia politica din Italia a ajuns intr-un impas, fiind anuntate noi alegeri. Ramane insa de vazut cand se putea alcatui un guvern stabil, sau chiar in ce masura acest lucru este posibil. Europa sufera sub impactul diverselor crize. In martie, somajul a atins cea mai ridicata valoare inregistrata de la introducerea monedei euro: 19 milioane de europeni nu aveau loc de munca. Aceasta ramane deci, in Europa, cea mai importanta problema. Rata somajului este de 12 procente. Exista insa diferente uriase intre regiuni. In timp ce un sfert din populatia din Grecia si Spania nu are loc de munca, cifra este cu mult mai coborata in Austria si Luxemburg, unde atinge cu putin peste 5 procente. Tarile in sine nu sunt singurele vinovate pentru somajul si datoriile ridicate. Societatile comerciale din tarile aflate in centrul crizei sunt si ele puternic indatorate. Datoriile acumulate in raport cu produsul intern brut (PIB) sunt de 186 procente in cazul societatilor spaniole, 158 procente in cazul celor portugheze, 134 procente in cazul celor franceze si respectiv 289 procente in cazul celor irlandeze. Societatile comerciale impovarate de astfel de niveluri ridicate ale datoriilor nu pot investi, si nici nu pot genera crestere economica sau crea noi locuri de munca. Ca urmare nu numai bugetele nationale trebuie repuse pe picioare, societatile trebuie sa faca si ele tot posibilul pentru refacerea lichiditatii, arata GfK.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: