Datoria ta, pe maini straine. Cum te aperi de abuzurile recuperatorilor Sfatul specialistului

Data publicarii: 29-04-2013 | Finante-Banci

In absenta unor minime reglementari legale specifice, companiile de recuperare creante pot actiona dupa propriile conceptii cu privire la ce este permis si ce nu in activitatea de incasare a datoriilor, consecinta fiind numarul urias al cazurilor de abuz raportate.

Ajunsi in posesia datoriei debitorului, recuperatorii vor trimite somatii de plata, vor suna si vor merge chiar in vizita. Daca metodele initiale nu dau rezultate, au posibilitatea de a recurge la actiuni in instanta pentru a recupera sumele. Cum aceasta din urma este de multe ori mult prea costisitoare raportat la valoarea creantei, recuperatorii vor insista cu precadere pe procedurile "amiabile". 

Se ajunge la zeci de telefoane pe zi, la cele mai nepotrivite ore, fiind vizat nu doar debitorul, ci si familia sau vecinii acestuia, se recuge la amenintari. 

Banii care fac obiectul acestor actiuni reprezinta o datorie care trebuie achitata. Exista, desigur, categoria persoanelor de rea-credinta, care vor pur si simplu sa insele banca sau compania care le-a furnizat un serviciu. In majoritatea cazurilor insa situatia de neplata a fost generata de motive obiective, iar debitorul care si-a luat angajamente in anumite circumstante si conditii este presat sa accepte reguli inechitabile si un tratament nedemn.

Cine sunt recuperatorii de creante?

"Depinde foarte mult despre ce societati vorbim. Daca este vorba despre societati profesionale de avocati, acestea isi desfasoara activitatea in baza contractului de asistenta juridica.

Daca vorbim de SRL-uri, acestea isi desfasoara activitatea in baza unui cod CAEN, si anume 8291 (Activitati ale Agentiilor de colectare si ale birourilor de raportare a creditului - n.red.). Avand calitatea de persoane juridice, acestia folosesc contractele de prestari servicii sau, respectiv, contractele de mandate", a precizat avocatul Cristiana Florea de la Casa de Mediere, Avocatura si Consultanta Decalex.

Controlarea activitatii de recuperare a creantelor nu este reglementata prin lege, cu exceptia executarii silite, in Codul civil. Companiile de profil trebuie doar sa respecte Legea 31/1990 privind societatile comerciale si legea 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: