Concentratia de CO2 din atmosfera va depasi un nou prag; ONU isi exprima 'ingrijorarea'

Data publicarii: 30-04-2013 | Mediu

Responsabila Natiunilor Unite in problema schimbarilor climatice, Christiana Figueres, si-a exprimat luni, la Bonn 'ingrijorarea' si a facut apel la o actiune 'urgenta' in fata evolutiei concentratiei de CO2 in atmosfera, care este pe cale sa treaca pragul simbolic de 400 ppm /particule la un milion/, relateaza AFP.

Potrivit observatorului Mauna Loa din Hawaii, care tine de Agentia Americana Oceanica si Atmosferica /NOAA/, concentratia de CO2 de pe planeta noastra a atins 399,72 ppm la 25 aprilie. 

'Suntem foarte aproape de a depasi pragul de 400 ppm', a declarat dna Figueres in fata delegatilor din peste 190 de tari reunite pentru a pregati runda de negocieri anuala consacrata luptei impotriva modificarilor climatice, ce va avea loc la sfarsitul anului la Varsovia, conform unui comunicat ONU. 

Drept urmare, 'va urez bun-venit cu o ingrijorare mai vie', a explicat ea in fata negociatorilor, remarcand totodata existenta unui 'simt de urgenta mai puternic'. Este vorba despre prima reuniune la nivel de delegatii de la conferinta de la Doha, de la finele lui 2012. 

Comunitatea internationala si-a fixat drept obiectiv sa ajunga in 2015 la un acord constrangator pentru toate tarile, inclusiv pentru cele mai importante doua tari poluatoare - China si SUA -, astfel incat acestea sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Intelegerea ar urma sa intre in vigoare la orizontul lui 2020. Obiectivul principal este de a mentine cresterea temperaturii medii globale in limita a 2 grade Celsius in raport cu nivelurile preindustriale, un prag dincolo de care oamenii de stiinta se tem ca sistemul climatic va deveni instabil.

Sursa: AGERPRES