Euro reia cresterea la cursul BNR de joi. Cum a influentat plata licentelor telecom evolutia cursului de schimb

Data publicarii: 27-06-2013 | Finante-Banci

Cursul de referinta afisat, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 3,02 bani, la 4,4463 lei/euro, dupa ce miercuri a atins la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, pe fondul ordinelor de cumparare de lei plasate inainte de plata unor licente telecom.

1 EUR 4,4463 +0,0302 +0,68%

1 USD 3,4151 +0,0270 +0,80%

  Dupa ce joi cursul a urcat peste 4,53 lei/euro si s-a apropiat de maximul anului, cotatiile au inceput sa scada, cu un ritm mai alert in sedintele de marti si miercuri, cand leul s-a intarit cumulat cu peste 2,3%, iar volumele de tranzactionare au crescut semnificativ.

"Noutatea sedintei de ieri (miercuri - n.r.) vine insa din faptul ca leul a fost apreciat la un moment dat cu 1,6%, insa nu a pastrat decat jumatate din acest avans pana la finalul zilei. Date fiind volumele mari (care, conform indiciilor, sunt depasite doar de cele din octombrie 2008), credem ca miscarea a fost dictata de platile licentelor telecom si totodata, ca ajustarea avansului initial este rezultatul interventiilor bancii centrale. Interventii valutare realizate cu scopul de a reduce volatilitatea par a se inscrie intr-un scenariu plauzibil, intrucat, la un moment dat, leul se apreciase cu circa 3% in ultimele doua sedinte. Daca temerile noastre legate de interventii sunt sustinute si de realitate, credem ca cea mai mare parte a impulsului dat de platile licentelor telecom s-a disipat deja. De aceea, dar si fiindca sentimentul din pietele europene este usor negativ, prognozam ca leul va pierde usor teren azi", afirma analistii ING Bank intr-o nota.

  Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom trebuie sa plateasca pana la 30 iunie o parte din suma de 682 milioane euro datorata pentru licentele telecom acordate in toamna anului trecut.

  Analistii ING Bank au afirmat inca de marti ca leul s-ar putea aprecia dincolo de 4,5 lei/euro, avand in vedere ca suma care trebuie achitata pentru licente in aceasta luna este de aproximativ 500 milioane euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat joi un curs de 3,4151 lei/dolar, cu 2,7 bani sub nivelul de miercuri, de 3,3881 lei/dolar.

  In acelasi timp, rata de schimb pentru francul elvetian a scazut cu 1,11 bani, la 3,6124 lei/franc. In sedinta precedenta, francul a fost cotat la 3,6013 lei, atingand cel mai redus nivel din 5 iunie, data la care francul a fost la 3,5737 lei.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: