BERD ofera UniCredit Tiriac Bank 10 milioane euro pentru IMM-urile romanesti care investesc in eficienta energetica

Data publicarii: 23-07-2013 | Finante-Banci

  • Noul imprumut BERD incurajeaza IMM-urile din Romania sa investeasca in eficienta energetica 
  • Imprumutul de 10 milioane euro acordat UniCredit Tiriac  Bank va ajuta sectorul privat sa isi reduca facturile pentru  energie 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ofera o noua finantare in valoare de 10 milioane euro catre UniCredit Tiriac Bank pentru acordarea de imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) care investesc in eficienta energetica si in proiecte de energie regenerabila de scara redusa. 

Imprumutul este acordat in cadrul facilitatii BERD de finantare a energiei durabile pentru IMM-urile din Romania (RoSEFF), un instrument cheie pentru promovarea utilizarii rationale a energiei ca mijloc de a reduce facturile si de a crestecompetitivitatea IMM-urilor, avand in vedere, in special, liberalizarea pietei locale de energie. 

"Exista in Romania un potential semnificativ de a economisi energie, iar finantarea pe termen lung acordata de BERD va ajuta la reducerea barierelor cu care se confrunta inca sectorul privat in ceea ce priveste obtinerea finantarilor pentru proiectele de eficienta energetica,” a declarant Sylvia Gansser-Potts, Director BERD pentru Institutii Financiare. 

 "Angajamentul UniCredit Tiriac Bank, precum si experienta in finantarea IMM-urilor, imbinate cu competenta dovedita a BERD in implementarea programelor de eficienta energetica, ofera o baza solida pentru succes in acest nou parteneriat,” a declarat Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank. Imprumutul BERD, impreuna cu asistenta tehnica si stimulentele pentru investitii finantate de catre Uniunea Europeana, vine intr-un moment in care sectorul privat din Romania, afectat de criza din zona euro si de deficitul de finantare, se confrunta cu o nevoie sporita de fonduri pe termen lung. 

Imprumutul de 10 milioane euro este acordat in cadrul Planului Comun de Actiune al IFIurilor pentru Crestere Economica in Europa Centrala si de Sud-Est, lansat in noimbrie 2012 de catre BERD, Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Mondiala. Acest plan reprezinta un raspuns direct la impactul continuu al problemelor din zona euro asupra economiilor din Europa emergenta si include angajamente totalizand 30 miliarde euro, pe o perioada de doi ani. 

Pana in prezent, BERD a investit in Romania aproximativ 6,3 miliarde euro si a mobilizat din alte surse de finantare peste 13 miliarde euro pentru aceste proiecte. 

De la lansarea Initiativei BERD privind Energia Durabila, in 2006, Banca a acordat Romaniei peste 645 milioane euro pentru investitii in energie durabila, cu o valoare totala a proiectelor de aproximativ 3,9 miliarde euro. 

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii inter-guvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: