Evolutii pozitive pe segmentele de asigurari de viata si pensii private la ING in prima jumatate a anului 2013

Data publicarii: 07-08-2013 | Finante-Banci

Pe segmentul de asigurari de viata, in S1 2013 ING a platit clientilor beneficii pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate cu 41,5% mai mari fata de aceeasi perioada din 2012. 

  • - Valoarea activelor financiare in administrare s-a situat la nivelul de 2,41 mld. lei la sfarsitul lunii iunie 2013, in crestere cu 8,25% fata de aceeasi perioada a anului 2012. 
  • - Volumul primelor brute subscrise de ING in intervalul ianuarie-iunie 2013 se ridica la valoarea de 274,2 mil. lei, in crestere cu 1,7% comparativ perioada similara din 2012 (269,6 mil. lei). 
  • - Portofoliul de asigurari noi incheiate in prima jumatate a anului 2013 este cu peste 4% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar prima bruta medie pentru contractele vandute in acest interval este de 1.600 lei, in crestere cu 2% fata de cea aferenta contractelor incheiate in S1 2012.
  • - Peste 73% din totalul politelor subscrise in 2013 sunt de tip traditional, jumatatea anului  ducand ponderea contractelor de acest tip la 48% din portofoliul total in vigoare, fata de 46% cat era in aceasi perioada a anului trecut.
  • - In S1 2013, ING Asigurari de Viata a platit clientilor beneficii pentru evenimente asigurate si contracte ajunse la maturitate de 57,6 mil. lei (din care aproape 45 de mil. lei sunt beneficii pentru contracte ajunse la maturitate), cu 41,5% mai mult fata de aceeasi perioada din 2012. 
  • - Marja de solvabilitate disponibila a ING Asigurari de Viata este 1,65 fata de nivelul minim cerut de lege de 1, iar coeficientul de lichiditate este 4,8 comparativ cu nivelul minim cerut (1).

Pe piata de pensii facultative, 66% dintre persoanele care au incheiat un astfel de contract in S1 2013 au ales ING. 

  •  - Circa 66% dintre clientii care au incheiat o pensie facultativa in primele sase luni din 2013 au ales unul dintre cele doua fonduri din administrarea ING. Astfel, la finalul lunii iunie a.c. ING Activ si ING Optim insumau 124.705(1) participanti, cu 12,5% mai multi comparativ cu aceeasi perioada din 2012 (sursa: ASF).
  • - Valoarea activelor nete aferente fondurilor facultative din administrarea ING era de 322,72(1) mil. lei la sfarsitul semestrului intai din 2013, in crestere cu 36% fata de acelasi interval din 2012. Astfel, la sfarsitul lunii iunie 2013, ING Asigurari de Viata detinea pe piata Pilonului III o cota cumulata, in functie de active, de 46,9% (sursa: ASF). 
  • - In ceea ce priveste sumele alocate de participanti pentru fondurile de pensii facultative oferite de ING, contributia medie lunara la fondul ING Activ in primele sase luni din 2013 a fost de 91 lei (fata de 81 lei in S1 2012), iar la ING Optim de aproximativ 101 lei (fata de 89 lei in S1 2012).
  • - De la infiintare (2007) si pana la finalul lunii iunie 2013, fondul ING Activ, fond din categoria celor cu grad de risc dinamic, a obtinut o performanta anualizata de 8,1%(1), iar ING Optim, fond din categoria celor cu grad de risc echilibrat, a inregistrat o performanta anualizata de 8,9%(1) - comparativ cu media anualizata a tuturor fondurilor din piata de 7,7% (sursa: calcule ING/APAPR pe baza statisticilor ASF).

MARIUS POPESCU, MEMBRU AL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE ȘI DIRECTOR GENERAL ING ASIGURARI DE VIAȚA (IN CURS DE APROBARE DE CATRE AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA): 

"Cele mai recente date privind cresterea salariului real, atat in sectorul public cat si in cel privat, si deteriorarea perspectivelor privind angajarile in mediul privat, ne determina sa ramanem rezervati cu privire la o revenire mai rapida a consumului si a capacitatii de economisire a populatiei in perioada imediat urmatoare. 

In aceste conditii, pentru finalul anului 2013 ne pastram estimarea pozitiva, dar totusi moderata, de crestere marginala sub 5% a pietei de asigurari de viata. Pe termen mediu insa, o revenire mai accentuata a economiei, asa cum se anticipeaza in prezent, credem ca va crea cadrul propice dezvoltarii rapide a pietei de asigurari de viata.

In ceea ce ne priveste, la ING prima jumatate a anului 2013 a adus o serie de semnale pozitive, prin comparatie cu perioada precedenta. Incheiem acest interval cu o crestere de 4% a portofoliului de contracte noi pe segmentul de asigurari de viata si o majorare de 12,5% a numarului de participanti pe cel de pensii facultative. Faptul ca doua treimi dintre persoanele care au contractat o pensie facultativa in primele sase luni au ales un fond ING este pentru noi o dovada in plus a increderii cu care ne investesc clientii si o confirmare a eficientei demersurilor pe care le intreprindem pentru a le oferi produse si consultanta de calitate.

Totodata, faptul ca 3.662 de clienti au primit in acest interval beneficii pentru contracte ajunse la maturitate confirma parteneriatul solid pe care ni l-am asumat pe parcursul celor 16 ani cu clientii nostri care au ales economisirea pe termen lung printr-o asigurare de viata si care au ajuns acum la momentul in care primesc rezultatele implicarii lor constante in <<propriul proiect pentru viitor>>”

Profitul brut inregistrat de ING Asigurari de Viata la finalul primelor sase luni din 2013 este de 5,63 mil. lei.

Profitul brut estimat realizat de ING Asigurari de Viata in primul semestru din 2013 se ridica la 5,63 mil. lei, comparativ cu 6,85 mil. lei in aceeasi perioada a anului precedent. 

Principalele directii de investitii in 2013, care au influentat si nivelul profitului brut realizat, au vizat cresterea beneficiilor oferite clientilor, prin integrarea de noi functionalitati in portalul MyING si lansarea Vita Protect, prima asigurare de viata distribuita online, prin intermediul serviciului de Internet Banking al ING Bank. O alta directie de investitii a fost reprezentata de dezvoltarea programului de formare si recunoastere a performantei consultantilor financiari, Sales Force Academy - ce este implementat incepand cu august 2013. 

Pe segmentul de pensii obligatorii, ING Pensii SAFPAP are peste 1,75 milioane de participanti. 

  • - La sfarsitul primelor sase luni din 2013 fondul de pensii administrat privat ING detinea active nete de 4,33 miliarde lei(1), in crestere cu peste 44% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul aceleiasi perioade din 2012. Astfel, cota de piata a ING Pensii la sfarsitul lunii iunie a.c. era de circa 37,5%(1) (sursa: ASF) din piata pensiilor private obligatorii. 
  • - La aceeasi data, ING avea 1.750.960 participanti in Pilonul II, dintre care aproape 97% au platit cel putin o contributie de la inceputul colectarii in sistem (sursa: ASF). 
  • - Contributia bruta medie la fondul de pensii administrat privat ING a fost de aproximativ 79 lei in primele sase luni din 2013, in crestere cu 20% fata de S1 2012.
  • ‐ De la infiintare (mai 2008) si pana la finalul lunii iunie 2013, fondul de pensii obligatorii al ING a obtinut o performanta anualizata de 11,75%(1) - comparativ cu media anualizata a tuturor fondurilor din piata de 11,3% (sursa: calcule ING/APAPR, pe baza statisticilor ASF).

MARIUS POPESCU, MEMBRU AL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE ING PENSII SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT:

"Sistemul de pensii private demonstreaza in continuare rezultate foarte bune pentru participanti, activele acumulate in contul acestora de pensie privata fiind tot mai relevante, in pofida ritmului lent al acumularii, cauzat de nivelului inca redus al contributiilor. In functie de numarul participantilor care contribuie constant la fondul de pensii administrat privat ING, valoarea medie acumulata in contul personal al fiecarui participant este de aproape 2.700 de lei. Aceste fonduri apartin participantilor, si nu Statului sau administratorului privat, si se vor intoarce la acestia in viitor, constituind un venit suplimentar la pensie. 

De aceea, la ING, incurajam de cate ori avem ocazia implicarea fiecarei persoane in alegerea informata a fondului administrat privat la care va participa si responsabilizarea participantilor cu privire la propriul viitor, continuand in acelasi timp sa investim cu maxima responsabilitate economiile pentru pensie a celor aproape 1.751.000 de participanti actuali ai fondului ING”.