Ce-am avut si ce am construit. Traversarea Romaniei dureaza cu masina cat traversarea intregii Europe

Data publicarii: 29-08-2013 | Turism

 Romania ar fi trebuit sa dispuna, pana in anul 2015, de 1.736 de kilometri de autostrada, conform "Programului prioritar de constructie a autostrazilor si drumurilor nationale" aprobat in 2003. La ora actuala, soferii pot circula insa doar pe 545 de kilometri de autostrada, un "numar foarte mic, daca este raportat la suprafata tarii, dar si comparativ cu statele din regiune", se mentioneaza in "Investigatia sectoriala pe piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi", raport elaborat de Consiliul Concurentei.

  Totodata, pentru a traversa Romania pornind de la Constanta pentru a ajunge la Mako, oras situat in apropierea frontierei cu Ungaria, ai nevoie de cel putin 13 - 14 ore, in ciuda faptului ca dintre cei 900 de kilometri ce trebuie parcursi 400 de kilometri sunt de autostrada, mai exact Constanta - Pitesti, Simeria - Deva, Timisoara - Arad, la care se adauga centurile municipiilor Pitesti, Sibiu, Timisoara si Arad.

 La ora actuala, se afla in executie 207 kilometri de autostrada, impartiti pe mai multe tronsoane. Cel mai devreme ar putea fi inaugurate tronsoanele Orastie - Sibiu, Lugoj - Deva, Nadlac - Arad, Suplacu de Barcau - Bors si Coridorul IV Paneuropean al caror termen de finalizare este anul in curs.

Integral in Gandul.info