Bancile-mama au retras 5 miliarde de euro din Romania intr-un an si jumatate. Seful Supravegherii din BNR:Procesul se va accentua pentru ca vor banii inapoi

Data publicarii: 29-08-2013 | Finante-Banci

Bancile-mama ale sucursalelor de pe piata locala au retras in ultimul an si jumatate 5 miliarde de euro din Romania, iar procesul se va accentua in urmatoarea perioada intrucat marile grupuri bancare isi cer banii inapoi.

"In ultimul an si jumatate 25% din soldul resurselor atrase de la bancile-mama la nivelul lui 2011 a plecat. Adica s-au platit inapoi 5 miliarde de euro. Retragerile de finantari au fost compensate cu suplimentari ale capitalurilor proprii de 1,7 mld. euro, diferenta ramanand sa fie acoperita din surse locale", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), citat de "Ziarul Financiar".   

Bilantul total al sistemului inca arata o crestere modesta de 0,3% fata de 2011, insa la jumatatea acestui an activele nete erau mai mici cu peste 4% fata de varful din iunie 2012.   Ingrijorarea sefului Supravegherii este ca atat timp cat creditele neperformante continua sa creasca - iar el nu vede vreun semn de oprire, se poate ajunge ca "sursa locala" sa finanteze neperformanta. 

Integral in Adevarul