Mai putine servicii medicale gratuite. Statul asigura doar o consultatie la 3 ani pentru pacientii de pana in 39 de ani

Data publicarii: 02-10-2013 | Actualitate

Consultatiile medicale pot fi numarate pe degetele de la o mana, iar internarile vor deveni o raritate. Acestea sunt schimbarile care-i vor afecta pe pacientii romani de anul viitor. Ministerul Sanatatii a facut public pachetul de servicii medicale de baza. Potrivit proiectului, un bolnav de cancer, de exemplu, are dreptul la doar sase consultatii la policlinica pe an, iar un bolnav cu coaste fracturate nu va mai putea fi internat.

De anul viitor, serviciile medicale vor fi acordate prin intermediul a trei pachete. Este vorba despre "pachetul de servicii medicale de baza, pachetul privind programele nationale de sanatate si pachetul de asigurari suplimentare private, care se va finaliza pana la sfarsitul anului, pentru ca trebuie sa avem intai acceptata forma pachetului de baza pentru a iesi in dezbatere publica cu forma pachetului suplimentar”, potrivit Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

In pachetul de baza, toti pacientii vor avea acces gratuit la un anumit numar de consultatii si la servicii medicale de urgenta. Programele nationale se adreseaza romanilor care sufera de boli grave si care beneficiaza de o serie de investigatii si tratamente gratuite. Iar pachetul de asigurari private contine servicii suplimentare, absente din pachetul de baza, disponibile contra cost.

De serviciile medicale din pachetul de baza vor beneficia de anul viitor atat cei care platesc asigurarea, cat si cei care nu o achita.

Un lucru e aproape cert: accesul la serviciile medicale din spitale se va limita.

"Daca pana acum pacientul, pentru absolut orice il durea, se ducea la spital, de acum inainte, pachetul de baza ii spune pacientului ce pasi trebuie sa faca. Și ii arata ca e mult mai usor sa mearga pentru anumite simptome, pentru anumite servicii medicale la medicul de familie sau la medicul de ambulator, decat sa se duca la spital”, spune ministrul.

Sunt zeci de afectiuni pentru care spitalele nu vor mai face internari. Printre acestea se numara anumite boli de inima si tipuri de hepatita sau ulcer. Nici pacientii diagnosticati cu diabet nu vor mai fi internati.

Si consultatiile la medicul de familie sunt limitate. Pentru pacientii care au pana in 39 de ani, statul mai asigura doar o consultatie la trei ani, iar pentru cei peste 40 de ani, o vizita la medic pe an.

O masura care ar putea afecta mii de pacienti se refera la consultatiile in policlinica. Astfel, un pacient care sufera de cancer poate merge la medicul specialist doar de maximum sase ori intr-un an.

Proiectul ramane in dezbatere publica pana la 31 octombrie si ar trebui sa intre in vigoare la 1 februarie 2014.

Integral in Digi24.ro