Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa

Data publicarii: 03-10-2013 | Afaceri

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri ordonanta de urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

"Prin adoptarea Codului insolventei, domnul ministru al Justitiei a lucrat mult la el, vreau sa lovim exact unde avem probleme cu evaziunea fiscala: firme care intra in insolventa doar pentru a nu-si plati datoriile. Nu au nicio problema, dar e mai usor sa nu platesti datorii, ci sa dai lectii la altii. Daca trei companii din acelasi domeniu platesc taxele si una fraudeaza si nu-si plateste taxele, evident ca aceea este avantajata. Vreau (...) sa dam un semnal foarte clar: cei care intra in insolventa doar ca sa nu-si plateasca taxe la stat aceia se duc in faliment, direct. Nu-i mai protejam. Pe cei care au probleme, (...) asa cum se intampla in toate tarile civilizate, ii ajutam sa se restructureze", a spus Victor Ponta.

In context, el a aratat ca exista probleme pe partea de incasari la buget, lucru datorat si reorganizarii ANAF.

Ordonanta prevede procedurile de pre-insolventa si insolventa si a fost dezbatuta in prima lectura de catre Guvern, la inceputul lunii septembrie.

Conform acesteia, debitorii vor putea cere intrarea in insolventa doar daca au o datorie mai mare de 40.000 de lei, nu indiferent de suma, ca in prezent.

De asemenea, in sensul asigurarii echilibrului intereselor, noul Cod al insolventei prevede egalizarea regimului deschiderii procedurii in cazul concursului dintre cererea debitorului si a creditorilor, la 10 zile de la depunerea cererii debitorului. 

Sursa: AGERPRES