ASF: Peste 700 de companii straine au investitii pe piata de capital romaneasca

Data publicarii: 03-10-2013 | Finante-Banci

Un numar de 711 firme straine fac investitii pe piata de capital romaneasca, au participatii in companii listate sau sunt actionari in societati inscrise in Registrul Depozitarului Central, a declarat miercuri, seful Directiei de Supraveghere Integrata din Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/, Valentin Ionescu.

Numarul persoanelor fizice straine care detin instrumente financiare pe piata de capital romaneasca este de 4.856, numarul companiilor romanesti - 7.184, iar numarul romanilor care detin astfel de instrumente financiare este de 9,175 milioane, potrivit datelor prezentate de reprezentantul ASF.

Depozitarul Central este principala institutie care se ocupa de custodia instrumentelor financiare pe piata de capital si are inregistrate peste 9 milioane de conturi individuale.

"Aproape jumatate din populatia Romaniei detine actiuni, dar majoritatea acestora vine din privatizarea in masa, unii dintre detinatori probabil ca nici nu stiu ca au primit actiuni, o parte au decedat. Practic, sunt numai 82.000 de conturi de clienti la Fondul de Compensare a Investitorilor, diferenta este uriasa', a spus Valentin Ionescu, intr-o conferinta pe tema aplicarii dreptului pietei de capital.

Seful Directiei de Supraveghere Integrata din Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/, Valentin Ionescu, a participat, miercuri, la conferinta "Aplicarea dreptului pietei de capital".

Printre subiectele abordate au figurat evolutia reglementarilor UE privind pietele financiare inainte si dupa criza financiara din 2007-2008 si tipologia faptelor ilicite din sfera abuzului de piata. 

Sursa: AGERPRES