Oricine are 5.000 lei poate cumpara un titlu de stat din aceasta luna

Data publicarii: 03-10-2013 | Finante-Banci

Valoarea nominala a unui titlu de stat in lei nou emis de Ministerul Finantelor se injumatateste de la 10.000 de lei la 5.000 de lei incepand din aceasta luna, Trezoreria statului tinandu-si astfel promisiunea din vara de a inlesni accesul investitorilor persoane fizice la aceste plasamente cu risc zero si care sunt scutite de impozit.

Ideea de reducere a valorii nominale a unui titlu ca solutie de atragere a unui numar mai mare de investitori de retail a mai fost vehiculata de oficiali ai Ministerului Finantelor, insa de-abia acum a fost luata o decizie.

Pragul de 10.000 de lei chiar era prohibitiv pentru persoanele fizice si nici cel de 5.000 de lei nu deschide achiziti-ile de titluri de stat catre o masa mare de investitori din aceasta categorie, insa oricum este un pas in directia extinderii bazei de investitori.  In contextul frecventelor episoade de volatilitate a capitalului strain, devine cu atat mai importanta incurajarea investitorilor locali pentru reducerea vulnerabilitatii fata de conjunctura externa.

Coborarea pragului de intrare pe titlurile de stat reprezinta o solutie de compromis dupa ce Ministerul Finantelor a decis ca nu va relua emisiunile dedicate populatiei care au fost suspendate in 2005. Valoarea nominala a unei obligatiuni de stat in euro ramane la 10.000 de euro.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: