Radu Ghetea, presedintele bancherilor: Nu imi fac griji ca bancile vor pierde eventualele procese privind creditele in franci

Data publicarii: 04-10-2013 | Finante-Banci

28.000 de romani cu credite in franci elvetieni au rate cu 70% mai mari din cauza devalorizarii, iar avocatii ii indeamna la procese. 

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, afirma ca nu isi face griji legate de pierderi in sistemul bancar ca urmare a proceselor care urmeaza sa fie declansate de debitorii persoana fizica cu credite in franci elvetieni sau yeni japonezi.

"Cine poate sa decida acum daca au fost explicate mai mult sau mai putin riscurile unui credit in valuta exotica. Ma mir ca avocatii vor sa dea in judecata Banca Nationala si bancile ca nu au explicat destul. Daca era o carte in care scria ce trebuie explicat ar fi fost altceva, dar acea carte a aparut dupa Directiva 48. Nu imi fac griji legate de pierderi in sistem din cauza unor astfel de procese", a spus ieri Radu Ghetea la emisiunea Video ZF Live, care are loc in fiecare zi de la 12.00 la 13.00 si este transmisa pe site-ul zf.ro.

Francul elvetian a crescut cu 70% fata de leu in ultimii cinci ani, ajungand la circa 3,6 lei, fata de 2,1 lei in anii 2007-2008, majorand astfel substantial ratele in lei si provocand intarzieri masive la rambursare.

Peste 28.000 de romani au credite imobiliare in franci elvetieni in valoare totala in echivalent de circa 900 mil. euro, sold dublu fata de cel al creditelor imo-biliare acordate in lei. Cea mai mare parte a creditelor imobiliare este in euro, in echivalent de circa 7 mld. euro si 200.000 de debitori. Multi debitori spun acum ca nu au fost lamuriti cum trebuie despre riscurile unui credit in franci. Ghetea spune ca bancile au fost responsabile cand au promovat produsele in valuta exotica precum franci elvetieni sau yeni japonezi. "Acum 100 de ani exista responsabilitate fata de client si era ca-matarie. Acum nu mai este. Lucrurile se reglementeaza in timp. Nu cred ca ar trebui sa ramanem cu un stigmat pe sistemul bancar ca a practicat inainte de Directiva Euro-peana 48 anumite produse in valute exotice."

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: