Doar 5% din casele romanilor au asigurarea obligatorie impotriva cutremurelor

Data publicarii: 07-10-2013 | Finante-Banci

Doar proprietarii a aproape 426.000 de locuinte aveau incheiata asigurarea obligatorie impotriva calamitatilor naturale, conform legii,  la 30 septembrie, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID. In Romania sunt 8,4 milioane de locuinte. 

In primul semestru al anului 2013, societatile de asigurari au incasat prime brute in valoare de peste 614 milioane de lei,  pentru polite de asigurari de incendii si calamitati naturale, potrivit celui mai recent raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). S-au incasat cu aproape 13% mai multi bani decat in primul semestru din 2012.

In statistica sunt incluse si asigurarile facultative, incheiate la initiativa proprietarilor de locuinte si asigurarile obligatorii incheiate in virtutea legii, cu Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID, o societate de asigurari infiintata in acest scop, de 12 firme de asigurari de pe piata.

Asigurarea PAID "functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia", potrivit oficialilor companiei.

Primele de asigurare pentru PAID sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

Teoretic, cei ce nu au asigurare obligatorie de locuinta pot fi amendati de primariile pe raza carora se afla proprietatile lor, dar nu s-a inregistrat nici un astfel de caz pana in prezent.

Amenzile pe care le-ar putea plati proprietarii care nu isi asigura locuintele pot ajunge la 500 lei.

Chiar si asa, companiile locale de asigurari ar putea fi puse in situatia de a plati despagubiri in valoare de 12,2 miliarde de lei, echivalentul daunelor maxime in contul politelor impotriva calamitatilor naturale, potrivit raportului anual al Autoritatii de Supraveghere a Asigurarilor (ASF).

Integral in ECONOMICA.net